Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 12:10 - Аделина от Бургас – призивът на непознатия, който обедини българите
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1233 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От няколко седмици социалните мрежи, форумите, блоговете и всички средства за масова комуникация излязоха с призиви да помогнем едно момиче да се възстанови от коварна болест. Аделина е на 19 години, от Бургас, красива, усмихната, нежна, мила и има нещо в нея, което провокира да не останеш безучастен. Погледът й говори, но си личи, че тя не търси помощ, а иска да оздравее, без това да се разчува и както каза баща й „Да бъде известна с болест”. Точно болестта й oбаче се оказа  факторът, който обедини десетки хиляди българи в една кауза „Angels for Adi”. Идеята Аделина да се оправи „зарази” всички, почти всеки споделяше нейна снимка във Facebook с молба за помощ. Малки и големи, хора от села, градове, българи отвъд океана се включиха в каузата, изпращаха своите послания, постваха снимки с платежните нареждания на банките, където са превели парични суми за момичето, писаха стихотворения, апелираха - всичко това за Ади, която не познават.

Защо това се случи?

Българската Коледа е далеч, Великден мина, няма ги празниците, които те подтикват да вършиш добро, но въпреки всичко то се случва. С какво Ади е по-различна от всички онези деца, които също имат нужда от помощ, от подкрепа, но някак си остават извън погледа на обществото и подминаваме техните съдби и злочестия. С Аделина обаче не стана така, за броени дни тя превърна своя проблем в общ и с призива на непознатия успя да извоюва правото си да живее. Правителството реагира, хората се надигнаха, започнаха инициативи в различните градове и непосилната сума за родителите й беше събрана. Хората, които не вярваха, че детето им ще оживее, получиха подкрепа, за която баща й каза, че не се е надявал. Ади е фемомен, пробуждане за българската нация, тя показа, че в хората има морал, цености и съпричастност.  Нейното лице говори  повече от думите -с един клип, с една усмивка от абитуриентския си бал, тя промени съдбата си. И клишето, което се е превърнало в твърдение, че „никой не е застрахован” доказа теорията си. Всеки може да бъде покосен от нелечима и тежка болест, за броени дни човек би могъл да загуби всичко, здравето, вярата, щастието, надеждата и живота си. Но Ади ще оцелее, тя ще живее, защото всички го искат, тя се превърна в национална кауза.

Аделина ли имаше нужда от хората или хората от Аделина?

Имахме ли нужда едно момиче да се разболее, родителите й със сълзи на очи да молят за помощ, да видим  как един живот гасне пред нас, за да прогледнем? Това ли трябваше да се случи, за да се разбере, че българите не сме темерути, каквито се опитват да ни внушат, че сме? Да не гледаме в чуждата паница със завист, а с труд да напълним и своята? Изстрадал народ е българския, много са факторите, които говорят защо е такава народопсихологията ни. Появи се светлина в нашия тунел, страданието на едно момиче събуди заспалата човещина, започнахме да градим, да се обединим върху нещо, от което няма да спечелим нито лев. Българите не сме скъперници и Аделина, макар и легнала кротко на болничното легло, доказа това.
Деница Герчева
www.barometar.net



Гласувай:
4



1. анонимен - Дай Боже да се излекува! Но сега се ...
03.08.2012 14:36
Дай Боже да се излекува! Но сега се сетих, че преди Ади имаше и едно друго момиче, което почти успя да постигне същото, но се намесиха други фактори. Помниш ли Мануела Горсова? И как пенсионерите отделяха от пенсиите си и пращаха смс за нея. И всичко щеше да се развие по същия начин, ако баща и не беше се подиграл с благотворителността на хора. Но това е минало. Важното е Ади да оздравее. Заслужава го! Животът е пред нея. Има толкова много неща, които и предстоят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2183831
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930