Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2015 12:57 - Времето на хората предали душите си на омразата изтече
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1205 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стефан Цвайг пише за автора на гениалния роман "Одисей",  Джеймс Джойс: "Произходът: В някакво зло лежи коренът му. От млади години някъде у Джеймс Джойс е скрита омраза, първичен афект на душевна рана. Нанесена му е, изглежда, в родния му град Дъблин от еснафите, които мрази, от свещениците, които мрази, от учителите, които мрази, все някой трябва да му е причинил някакво зло, защото всичко, което пише този изумително гениален човек, е отмъщение на Дъблин...Но истинският гений на Джойс лежи в омразата и се освобождава единствено в иронията, в един искрящ, нараняващ, мъчителен танц на духа..."

Омразата е един от стимулите на Джойс да напише "Одисей", но за разлика от омразата му към Дъблин, омразата във Варна не е родила нищо градивно. Поредните местни избори го доказаха. Помията, която се изля върху някои от кандидатите за кметове доказва максимата, че част от българите умеем да мразим - сляпо, безогледно, в някакъв безумен пристъп на вътрешно удовлетворение. Омразата във Варна не роди нищо. Не повлия на изборните резултати, не преобърна вота, както си мислеха някои хора с разядени от желание за мъст мозъци. Черният пиар показа колко ниско могат да паднат тези хора, за да задоволят низките си страсти и да предизвикат подобни у варненци. Не успяха, няма и да успеят и за в бъдеще. Защото още живеят в ченгеджийска реалност, която младите, модерните хора ненавиждат и отричат. Какво като някакви ченгеджии извадиха на светло стар грях на Чавдар Трифонов? Промени ли това изборния му резултат, срина ли публичния му образ? Не мисля. Чавдар Трифонов трябва да си направи изводите за себе си. Първо, че не трябваше да крие провинението си и второ да си намери пиари-професионалсти. Ченгеджийницата пусна и някакви стари снимки на Иван Портних и си помисли, че варненци ще се вържат на номера й. Нищо от това, което хората предали душите си на омразата се надяваха да се случи във Варна, не се случи. Варненци излязоха и гласуваха по съвест. Избраха си кмет, общински съвет и ще следят работата им през следващите четири години. А на слугите на омразата, троловете, хейтърите не им остава нищо друго освен да се приберат обратно в процепите, откъдето изпълзяха. За да се появят отново на следващите избори. Но, ако още не за проумели времето им изтече. Животът се промени. Безвъзвратно.



Гласувай:
1



1. apostapostoloff - Хубавото е, че ченгетата
27.10.2015 14:03
са със съветски часовници, които непрекъснато изостават. Така нашите ченгета си останаха завинаги в XX век... Там си остана и техният социализъм, който НИКОГА ПОВЕЧЕ няма да тържествува в България.
цитирай
2. krumbelosvet - Ой, ой, ой, каква омраза срещу омразата.
27.10.2015 16:10
Честита победа на вашия човек. Но ако враговете му имаха по-силен голям брат, щяха да успеят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2184422
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930