Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2015 12:47 - Маймунска журналистика
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1247 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За никого не е тайна, че родната журналистика удари дъното. Не става дума за всички медии, а за голяма част от тях, които в стремежа си да имат повече читатели, измислят нови и нови нелепости. Модата пред заглавието на новината да се изтипосват думи като: "Екслузивно! Шокиращо! Скандално!" не е отминала, но се появиха "забележителни" заглавия на новини от рода на: "Наш читател видя нещо изключително! Вижте какво е то!” или „Той видя нещо, което ще ви накара да настръхнете!” или „Тя си запали колата и вижте какво стана после!" Това, драги читатели са заглавия на новини, които след като отворите се натъквате на банална случка или незначителен факт от ежедневието ни. Целта на тези "новини" е да ви накарат да ги отворите и собствениците на сайта да регистрират поредното кликване. Тази "хрумки" са толкова нелепи в същността си, че не заслужава дълбок анализ, но обидното в случая е: За какво вземат българския читател тези сайтове? За маймуна, на която показват банан през клетката и тя заинтригувана трябва да се пресегне и вземе. Преценете сами, тези "журналисти" дали уважават читателите си или ги възприемат, като маймуни, които трябва да им осигуряват кликвания? Големият брой кликвания се регистрират, правят се класации, в челото на които са маймунски сайтове, а рекламодателите отиват там, където има повече посещения. Това е простата схема, в която читателят е приравнен с маймуна, която трябва само да клика върху поредната идиотска "новина". Никой от собствениците на маймунските сайтове не му пука за принципите в журналистиката, няма морал, няма журналистическа етика  - важни са само посещенията, които носят реклама. В България сериозната журналистика е натикана в ъгъла, качествените журналисти са малко и работят в десетина електронни медии. Всичко друго е на пазара за маймуни - измисля "невероятни" заглавия, подвежда читателя с тях, манипулира...и си мисли, че това, което прави е журналистика.

 Не, това не е журналистика, това е извратената ви представа за журналистика! Мислещите читатели, които четат смислени медии няма нужда да чакат да се оттече мръсната вода и маймунските сайтове да отидат в канализацията. Те ще си останат на пазара за маймуни, лошото е, че млади хора, които ги четат възпитават вкуса си с техните нелепици и "хрумки". Но рано или късно младият човек отваря сериозен, смислен сайт и разбира разликата между истинската журналистика и маймунската.



Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Виновна за опростачаването на нацията е
21.12.2015 13:31
най- вече съвременната журналистика, която подличко приписа тази своя вина на 15- 20 момиченца, които пееха пошли песнички. На кого ще пришият вината сега, когато никой вече не слуша чалга?!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2168441
Постинги: 1200
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031