Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2017 13:30 - Фалшив патриотизъм и богопомазани държавни служители
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 976 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След успехите на Григор Димитров, много наши сънародници заляха с патриотични слова социалните мрежи. „Горди сме като българи”, „Само България” и прочие лозунги имаха за цел за пробудят у нас патриотични чувства, да възвеличат България и да повдигнат националното ни самочувствие. Но има една подробност. Успехите на Григор на корта са негови лични и не подобряват имиджа на България. Не ни правят и по-големи патриоти и родолюбци. Това е фалшив патриотизъм. Мисля, че можем само да се гордеем, че имаме толкова талантлив тенесист, да се радваме на победите му, но не и да обвързваме успехите му с родолюбието, България и национални каузи.

Гениалният южнокорейски режисьор Ким Ки Дук казва, че неговите филми не подобряват имиджа на Южна Корея по света и не разбира защо трябва да получава национални отличия. Напротив – във филмите си той показва нелицеприятни страни от живота на страната си, за което понася и критики.

Същото е и с Григор Димитров. Сега, когато е във форма и печели „патриотите” го развяват като знаме на родолюбието, изживяват неговите победи, като свои. Но когато през миналата година губеше го сравниха със земята. 

Не е ясно и защо политически партии обещават повишаване на средната заплата в страната. Живеем в пазарна икономика и никой освен пазара не може да регулира средната заплата. Да не говорим за минималната работна заплата. Нейното увеличение на 460 лв. натоварва частния бизнес и общините, които трябва да плащат по-високи социални и здравни осигуровки. От увеличението на минималната заплата са облагодетелствани държавните служители, чиито осигуровки се поемат от държавния бюджет. Според анкета на Българската стопанска камара 93% от участвалите одобряват идеята държавните служители да внасят лични осигурителни вноски, 6% са против, а 1% се затрудняват да отговорят. Но нищо не се променя и държавните служители остават облагодетелствани. Този подход на държавата поражда противопоставяне на различни групи от населението и е време да се предприемат стъпки за повече справедливост и за спиране на практиката от парите на всички осигурени да се толерират хора, които не са в категорията на бедните и заплашените от социално изключване българи. 

В предизборната програма на ГЕРБ образованието е издигнато в основен национален приоритет и ще се инвестира в учителите. Според бившия премиер Борисов средствата за двойното увеличение на заплатите на учителите са факт и тази година в бюджета са предвидени 230 млн. лв. Хубаво е да се инвестира в учителите, но къде остават другите професии? В бюджет 2017 културата отново е на опашката, за разлика от силовите ведомства /МНО и МВР/, които имат бюджет над 1 млрд.лева.

Станимира Колева




Гласувай:
2



1. apostapostoloff - БВП на глава от населението е
21.02.2017 15:07
около 6000 евро. Вече взимаме средна работна заплата от 1000 лева. Какво излиза? Каквото изчукаме, изпукаме. Туй то. Толкоз!
цитирай
2. tres1 - свинските черва
05.03.2017 20:36
административните чиновници /от родата де/ у нас са толкова, че биха стигнали по европейските стандарти за 4-5 европейски държави .... защо ли ? А пък ефекта от работата им едва би стигнал за един среден окръг или район. Дупетатите...татите...татите пак така - поне половината са напълно излишни, да не коментираме възнагражденията и другите им служебни и социални разходи. Ако всичките те бъдат редуцирани до нормалните европейски стойности ще се осигурят средства за здравеопазване, пенсии, култура, наука и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2177127
Постинги: 1200
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930