Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2018 13:50 - „Заверата” между Селякa от Мадан и Палавата Рози – кого лъжем, че сме европейци?
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Гледам Биг Брадър, защото е нагледен урок по приложна психология. Група хора, с различни характери са затворени под един покрив и Големия брат манипулира психиката им, за да извади на бял свят тъмната й страна. В реалния свят това се случва рядко – трябва да има екстремна ситуация, за да разбереш кой колко струва. На снобите, които се гнусят от реалити шоуто / но тайно го гледат/ препоръчвам да гледат старите филми на Уди Алън – в тях също има психология, но поднесена с ирония и чувство за хумор.

 В Биг Брадър емоциите са неподправени, но някои от участниците „играят” за пред  камерите. Като „мачото” Ричард, който забърка невероятна каша с Палавата Рози, дошла от Европа и попаднала в небрано лозе. Срещнаха се два свята – на хитрия, егоцентричен селяк от Мадан и рафинираната, лукава и възпитана Рози. Тези двамата измислиха евтин „цирк” под завивките, за да си вдигнат рейтинга и резултатът бе катастрофален. Ричи издаде четата, Палавата Рози /уж с годеник навън/ до последно държеше инкяр, но накрая се предаде под напора на накърненото его на селяка и призна, че са правили секс. Мускулестият тип не я остави на мира, тормозеше я психически, за да не поеме  вината за провалената „завера“ и самохвалството си. Това е типичното поведение на  българския „мъжкар“, който на думи е много силен, но когато ножа опре до кокала става страхлив, безочлив и жалък.

Какъв е извода от катастрофалната среща на България с Европа? Голяма част от българите не сме готови за Европа, мисленето ни е азиатско и по-подходящо за Османската империя, отколкото за Германия или Франция. Ричи от Мадан трябва да живее в Европа, за да разбере, че светът не се върти около него и „скъпоценния” му имидж, а Палавата Рози проумя, че с българин завера не се прави – това е урок за цял живот.

Големият поет Атанас Далчев има великолепно стихотворение – на алея се срещат петима инвалиди в инвалидни колички и майки с деца. „Бе ненадейна, неприятна среща. Жените минаха безмълвно. Навъсените инвалиди дълго следяха още детските колички.” – пише Далчев.

В реалитито се срещнаха емоционалния инвалид Ричард и възпитаната, но наивна Рози. Два свята, които не могат да живеят заедно. Не могат дори интрига да направят.

За какво приобщаване към Европа ни баламосват от 10 години? За какви европейски ценности говорим, когато не сме възпитани в духа на западната култура, а на азиатската?

Заради това си струва да гледаш Биг Брадър –за да осъзнаеш, че си европеец само на хартия. Де факто нито имаш доходите на европейците, нито мисленето им, нито възпитанието им. И никога няма да ги имаш – колкото и да те баламосват политиците.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2161690
Постинги: 1197
Коментари: 1286
Гласове: 1660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031