Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 14:22 - Олег Колев: Ако от Държавното лесничейство бяха изчистили деретата нямаше да има огромна приливна вълна в Аспарухово
Автор: ugov Категория: Новини   
Прочетен: 753 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Безразборната сеч в деретата над квартал Аспарухово, която е задръстила деретата и проливния дъжд са основните причини за смъртоносния потоп, който заля квартала. Любителски филм показа какво представляват деретата - затлачени и задръстени от клони, дървета и храсти, образуващи бентове. Според Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в Община Варна, контролът над деретата от страна на местните власти свършва до последните къщи над улиците „Горна Студена” и „Моряшка.” Оттам нататък деретата са в територията на Държавния горски фонд и грижата за тяхното почистване е на Държавните лесничейства. "Факт е, че ромите масово са изсичали дърветата в двете дерета. Но са взимали само стволовете, а са оставяли клоните, които са задръстили деретата. Когато на 19 юни започва проливния дъжд, водата се събира в началото на деретата и тръгва надолу. Но съборените клони и дървета образуват бентове, които спират водата и после правят приливната вълна по-висока. Така водата стига до незаконно изхвърлените строителни отпадъци в края на дерето и те са предпоследният бент. За мен Държавното лесничейство не си е свършило работата да почисти деретата и да спре незаконната сеч. Ако деретата бяха почистени нямаше да се образуват тези бентове, които са увеличили приливната вълна." - казва Олег Колев. Специалистът смята, че кореновата система на дърветата не може да поеме хиляди литра вода на година. "Това е мит. За мен основните причини за огромната приливна вълна заляла Аспарухово са проливният дъжд и задръстените дерета."

Твърденията на Олег Колев се потвърждават и от Георги Корчев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Според Корчев през последните години речните корита не се почистват от храсти, които след няколко години се "превръщат" в големи дървета. Интензивните валежи през последните две седмици са довели до силното напояване на почвата с вода, обясни Корчев. Земята не е могла да поеме повече вода. Така почвата се е смесила с още вода и се е превърнала в калта, която е текла в квартал "Аспарухово"

От своя страна Олег Колев всяка година изпраща информация до Геозащита  за свлачищните процеси във и около Варна, но получава едни и същи доклади. След бедствието в Аспарухово има изготвена зона с потенциален риск от свлачища и живущите в тази зона ще бъдат преместени. Във Варна пристигнаха специалисти по минно-геология, които ще съдействат за оценката на свлачищните процеси. "Почти цялата територия на общината - около 80%, има свлачищен генезис, на 30% от територията има строителна забрана. За съжаление за укрепване на свлачищата има реализирани една няколко проекта по програма ИСПА. Държаната не отпуска пари, а Община Варна няма необходимите средства да укрепва свлачищата." - казва Олег Колев.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2179254
Постинги: 1201
Коментари: 1287
Гласове: 1664
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930