Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2010 09:17 - Ще се пребори ли Борисов за Варна?
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 1573 Коментари: 0 Гласове:
1



При последното си посещение във Варна вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ ще предложи сериозна и привлекателна кандидатура на варненци на предстоящите местни избори. Трябва да се търси млад и енергичен човек с добра мениджърска подготовка, смята дясната ръка на Бойко Борисов. Кандидат-кметът още не е известен, но година преди местните избори са ясни ресурсите с които разполагат партиите в морската столица.
В БСП положението е сложно след ареста на лидера Борислав Гуцановimage и "изваждането му" от активната политика. Сценарият той да бъде оправдан от съда и да се завърне, като мъченик изглежда нереалистичен. Столетницата няма изявени личности във Варна и може да предложи кандидатурите на Петър Димитров или Меглена Плугчиева. Другият вариант е да бъде подкрепен "независимият" Кирил Йорданов, както стана на последните три вота. На социалистите е известна повратливостта на кмета, който на последните местни избори демонстративно седна до Бойко Борисов и показа, че може рязко да смени курса, ако не получи безрезервна подкрепа от Позитано. Йорданов дава вид на самостоятелен фактор в политиката, но това не е така. Публично известна е зависимостта му от икономическия холдинг ТИМ, който реализира своите проекти с негова подкрепа. Петър Димитров и Плугчиева са познати на варненци, но носят и негативите от управлението на тройната коалиция. От ГЕРБ няма да пропуснат този факт и вероятно лично премиерът Борисов ще го напомни в предизборната битка. Шансовете на БСП да имат кмет на Варна са минимални освен, ако не подкрепят за пореден път Йорданов.
В НДСВ положението е трагично. След провала на управлението им и безличното участие в тройната коалиция е по-добре да не издигат свой кандидат. Николай Василев е компрометиран с лобистките си назначения и съмнения за нечисти imageсделки, а Миглена Тачева засега се разминава с Темида за двата договора за софийската и варненската Съдебна палата. Единственият шанс на царистите, социалистите и ДПС е да излъчат общ кандидат, но кой ще е той е трудно да се прогнозира. СДС никога не е било толкова зле във Варна и няма 1% шанс да има свой кмет. На предишните местни избори Димо Гяуров представи добра предизборна платформа, но едва ли втори път ще се съгласи да влиза в безмислена битка. ДПС също нямат шанс, но може да разчитат на ромските гласове на Янко Станев за места в Общинския съвет.
В ГЕРБ се чака тежката дума на Бойко Борисов да определи кой ще бъдеimage кандидадът за кмет. В публичното пространство се появиха имената на Павел Димитров и Данчо Симеонов, но последното изявление на Цветанов подсказва, че се търси млад мениджър. Кой ще е той не е ясно, но варненци обичат да избират познати лица и от ГЕРБ нямат много време, за да го направят популярен.
Друг фактор в местната политика е Веселин Марешки. Вероятно аптекарският бос отново ще се пробва в кметската надпревара, но без подкрепата на партийна централа няма големи шансове. Но да не забравяме, че на последните кметски избори той стигна до балотаж с Кирил Йорданов и за три години популярността му нарастна.
Традиционно, икономическият холдинг ТИМ е важен фактор в местните избори. Партия "Нашият град", която се ползва с тяхната подкрепа едва ли ще издигне свой кандидат. Ако това стане най-вероятната кандидатура е на сегашния кмет на район "Владислав Варненчик" Добромир Джиков. Възможно е ТИМ да подкрепят Кирил Йорданов, който декларира желание за четвърти мандат. Тук е и тънкия момент - дали Бойко Борисов и ТИМ ще позволят на Йорданов да управлява Варна още четири години? Ако кандидатурата на ГЕРБ е силна, варненци които по принцип гласуват срещу статуквото и досега изтърпяваха гафовете на кмета /забавянето на Общия устройствен план на града, липсата на пари по европейски проекти, дупките, неосветените улици, разбитите тротоари и др./ може да му вдигнат червен картон.

barometar.net




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2168100
Постинги: 1199
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031