Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2013 10:45 - Трифонов, ще се отречеш ли от "Каргил" и "Монсанто", както направи с ТИМ?
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Странни изказвания прави кандидатът за кмет на Варна Чавдар Трифонов: "Първо бях човек на „Химимпорт”, после на масоните, след това станах скритият кандидат на БСП, накрая ме изкараха обединител на десницата. Работил съм година и половина в компания, част от „Химимпорт”, и през 2008 г. приключих отношенията си с групата. Безумие да ме наричат техен човек. Това е опит да ме дискредитират, не съм човек на ТИМ” - казва той. За Трифонов да си човек на ТИМ е дискредитиращ факт. Но дали така мислят десетките висши мениджъри на икономическата група от "Армеец", ЦКБ, България еър и другите компании на ТИМ? Защо Чавдар Т. бяга като дявол от тамян от факта, че е работил за ТИМ? Много просто. По време на зимните протести във Варна бяха издигнати лозунги срещу холдинга и Трифонов се притеснява да ни би негативното отношение на част от варненци към ТИМ да се пренесе върху него. Но, драги ми Чавдаре и да искаш не можеш да избягаш от миналото си! Поканили са те хората, работил си, вземал си хубава заплата и премии и сега да казваш, че работата ти в ТИМ била опит да те дискредитират? По-важно е да кажеш две неща. 1. Колко струва разточителната ти кампания?  2. Как ще обясниш работата си с компаниите "Каргил" и "Монсанто"? Телевизионни клипове по БТВ, над 50 билборда, хиляди плакати, флаери, рекламни клипоне по радиа, банери в интернет сайтовете, разходи за екипи - 60 000 лв. ли струва това, колкото са даренията ти? И дали ще се отречеш и от работата си с наглите и агресивни компании "Каргил" и "Монсанто", както направи с ТИМ? Или работата ти като търговец в джойнт-вeнчърa на "Каргил" САЩ с "Монсанто" България също е дискредитиращ факт?

За читателите на briz15.com предлагаме само част от издевателствата на компаниите "Каргил" и  "Монсанто", с която е работил Чавдар Трифонов в България:

За да се изкачи на върха, компанията "Каргил" е използвала някои методи, които сега се оценяват като нарушения на правата на човека и увреждане на природната среда. През юли 2005 г. международният фонд за правата на човека завежда дело срещу "Каргил", "Нестле" и "А. Д. Мидланд" заради експлоатация на малийски деца. Потърпевшите работели по 12 или 14 часа на ден, като отглеждали и събирали какао, което компаниите внасят от Африка. "Каргил" е нарушил закона на Бразилия, отнасящ се до опазване на археологическите обекти. Става дума за град Сантарем и неговото пристанище, които са едни от най-големите археологически паметници в Бразилия. Компанията копала без разрешение по брега, където смятала да издигне предприятие за соя. "Каргил" е укорявана от еколозите за обширно навлизане в тропическите екосистеми с цел отглеждането на соя и плантации за добиване на палмово олио.
През 1970 "Каргил" продава 63 000 тона зърно на Ирак. Въпреки че е противозаконно в много западни държави, компанията се съгласява да обработи зърното с метилмеркурий. Консумацията на зърното от хора и животни била забранена. Тъй като предупреждението за опасната стока било написано на английски и испански, неразбираем за иракчани, 93 загинали от отравяне. 
Източник /вестник "Стандарт"/

Монсанто е един от най-големите производители на генно-модифицирани храни в света.Ако говорите за PCB (индустриални охладители), агентът ориндж, хормона на растежа Бовин, приватизация на вода, биопиратство, нетествани/неетикирани генетично манипулирани организми или преследване на малки фермери, то вие говорите за корпорацията Монсанто.

Мулти-милиардната Монсанто съди малки фамилни фермери
Пърси Шмайзър е фермер от Саскачеуан, Канада, чиито полета с канола (растение, от което се извлича олио) са били замърсени с генно-модифицираната Раунд-Ъп Реди канола на Монсанто чрез цветен прашец от близка ферма. Монсанто казва, че няма значение как е станало замърсяването и изисква от Шмайзър да заплати таксата за технологията (таксата, която фермерите трябва да заплатят, за да отглеждат генно-модифицираните продукти на Монсанто). Според Шмайзър "Никога не съм имал нищо общо с Монсанто, освен да купувам химикали. Никога не съм подписвал договор. Ако отида в Сейнт Луис (главния офис на Монсанто) и замърся техните парцели - унищожа това, върху което съм работил 40 години - мисля, че ще бъда заключен в затвора и ключът ще бъде изхвърлен." Други фермери, като например Родни Нелсън, също са въвлечени насила в подобни съдебни процеси.

Монсанто крие замърсяване с РСВ в продължение на десетилетия
Анистън, Алабама - На западната страна на Анистън, бедната страна, хората садели ягоди в своите градини, отгледаждали прасета, ловели костур в тъмните реки, където техните деца плували и играели и били кръщавани. Те не знаели, че почвата, градините, костурите и децата, заедно с парливия въздух, който дишали, са били всички замърсени с токсични химикали. Те не знаели, че живеят в едно от най-замърсените места в Америка. Сега те знаят. Те знаят още, че близо 40 години, докато произвеждала забранените в днешно време индустриални охладители, познати като РСВ, в местния завод, корпорацията Монсанто редовно е изхвърляла токсични отпадъци в приток на западен Анистън, както и милиони паундове от РСВ в открита блатиста местност. Хиляди страници от документацията на Монсанто, много от които носещи гриф "КОНФИДЕНЦИАЛНО: прочети и унищожи", показват че от десетилетия корпоративния гигант е прикривал това, което прави и каквото знае...

Агентът ориндж на Монсанто: Корпорацията продължава да отказва компенсация на ветераните и семействата за излагане на въздействието на токсични химикали
Негативните здравословни резултати, причинени от излагането на въздействието на агентът ориндж на Монсанто, са добре документирани през последните три десетилетия. Диоксинът в агентът ориндж е признат на международно ниво като един от най-токсичните химикали на планетата, причинявайки всякакви вреди от сериозни рожденни дефекти, рак, неврологични увреждания до смърт. Но Монсанто успешно е блокирала всякакви международни движения за компенсация на ветераните и гражданите, които са били изложени на агентът ориндж на компанията. Дълго преди агентът ориндж да бъде използван като хербицид във Виетнамската война, Монсанто знаеше за негативните резултати върху хора. Оттогава, Монсанто претърпява поражения в опитите си да прикрие следите си и дори е била обвинена в изфабрикуване на подправена изследователска документация, която твърди, че агентът ориндж няма други негативни въздействия освен възможни кожни сърбежи. Благодарение на влиянието на Монсанто, Центърът за Контрол на Болестите също е издал доклад твърдящ, че ветераните никога не са били излагани на вредни равнища на агент ориндж. Нека отбележим, че от 1962 до 1970 г., американските военни са излели 72 милиона литра хербициди, основно агент ориндж, над повече от 1 милион виетнамски граждани и над 100 000 американски воиници. В резултат на това за 10 години от приключването на войната 9170 ветерана са подали оплаквания за инвалидност, причинена от агент ориндж. На 7709 от тях е отказана компенсация твърдейки, че сърбеж на лицето е единствената болест асоциирана с излагането на химикала.
През 2002 г. Виетнам поиска поиска помощ в справянето си с десетки хиляди рожденни дефекти причинени от агент ориндж. За да избегне разходи по медицински компенсации, Монсанто продължава да твърди, че този забранен днес химикал не е токсичен.

Данъкоплатците принудени да субсидират отравянето на третия свят от Монсанто
Монсанто също така е била въвлечена в безразборна продажба и употреба на РаундЪп Ултра в борбата срещу наркотиците според План Колумбия. От около 1,3 милиарда долара на данъкоплатците, определени за План Колумбия, Монсанто е получила над 25 милиона за доставяне на РаундЪп Ултра. РаундЪп Ултра е високо концентрирана версия на глифосатния хербицид на Монсанто с допълнителни елементи за увеличаване на неговата токсичност. Местните жители и организации за защита на правата на човека обвиняват Ултра за унищожаане на реколтите, водоизточниците и областите под закрила в Андите, основно в Колумбия. Иронията е, че РаундЪп Ултра на практика е увеличила култивирането на кока в Андите. При увеличаването на негативните ефекти от ползването на РаундЪп Ултра в местните ферми много хора се обръщат към търговията с наркотици като средство за икономическо оцеляване. Местни неправителствени организации преценяват, че почти 200 000 хектара са били пръскани с Ултра в изпълнение на План Колумбия. (на снимката: бананова реколта повредена от РаундЪп Ултра)

Пестицидът РаундЪп на Монсанто се свързва с причиняването на рак
Монсанто също така произвежда най-често употребявания широколистен пестицид в света, глифосат или Раундъп. В допълнение на заложената му токсичност като химичен пестицид днес е открито, че Раундъп подпомага разпространението на главня (вид болест по растенията) в пшеницата. Тази болест създава токсин в инфектираната пшеница, правейки реколтата неподходяща за консумация от хора или животни. В същото време широко-разпространената употреба на Раунъп резултира в появата на "супер-плевели" - нежелани растения, които са развили устойчивост към тези пестициди. Изследване проведено за периода 1987-1990 г. в Швеция и публикувано през 1999 г. в журнала на Американското общество за борба с рака установява ясна връзка между употребата глифосата и non-Hodgkin"s lymphoma, вид рак.

Монсанто придобива собственост над публични водни ресурси
През последното столетие водните запаси бяха замърсявани с пълната гама на химикалите на Монсанто, включително РСВ, диоксин и глифосат (Раундъп). Сега компанията виждайки печеливша ниша започва да придобива контрол над публични водни ресурси, които е замърсила, като филтрира водата и я продава обратно на хората. Накратко, Монсанто печели двойно като замърсява оскъдните световни ресурси на чиста вода, след това приватизира водата, филтрира я и я продава отново на тези, които могат да си позволят да я купят.

Генно-модифицираните семена водят селското стопанство на САЩ до банкрут
Генно-модифицирани култури причиняват икономическа катастрофа на фермерите в САЩ. Това се твърди в нов доклад публикуван от Британската Асоциация за Земята. Доклада е обемиста компилация на данни, доказващи че генно-модифицираните култури са стрували на американските данъкоплатци 12 милиарда долара под формата на субсидии за фермери през последните 3 години. "За няколко години от въвеждането на ГМ културите, почти целия годишен износ на царевица от САЩ към ЕО, възлизащ на 300 милиона долара, е изчезнал и дела на САЩ в соевия пазар е намалял", се казва в доклада. В допълнение, изследването показва, че ГМ културите са довели до увеличена употреба на пестициди, успоредно с общо намаляване на добивите от реколтите.

Памучни фермери банкрутират от ГМ памук на Монсанто
В Индия изчисленията на финансовите данни за последната памучна реколта най-накрая приключиха. Въпреки, че Монсанто убеди много от фермерите в Индия, че закупуването на по-скъпите генно-манипулирани памучни семена ще доведе до по-висока реколта и по-добър памук, напрактика стана точно обратното. Реколтите от ГМ семената са били 5 ПЪТИ ПО-НИСКИ от традиционния индийски памук, а приходите от ГМ памук са били 7 ПЪТИ ПО-НИСКИ в сравнение с обикновения памук, поради по-лошото качество на късите влакна на памука на Монсанто. В резултат на непреодолимото бреме на задлъжнялостта, причинена от плащането в повече за ГМ семената и по-ниската реколта повече от 100 индийски фермери са се самоубили през последната година.

Фермери, отглеждащи пшеница казват "НЕ" на ГМ пшеницата на Монсанто
Вашингтон Пост и други основни медии отразяват широко едно ново движение на конвенционалните и органичните фермери, които са се обединили, за да прокарат закон, който да постави мораториум върху новата генно-манипулирана пшеница на Монсанто. Фермери от Северна Дакота наскоро се срещнаха с предствавители на Монсанто, за да изразят своето безпокойство за новата реколта. Сивън Полестат, конвенционален фермер, казва:"Чуждестраните купувачи заявиха, че няма да я купят. Аз вярвам, че наистина ще стане така."
Япония извести САЩ, че ако ГМ пшеница бъде удобрена в САЩ, е много вероятно Япония да преустанови изцяло вноса си на пшеница от американски фермери. Това се равнява общо на 2,5 милиона тона американска пшеница всяка година - достатъчно, за да извърли хиляди семейни ферми от бизнеса. Южна Корея отправи предупреждения в същия дух на САЩ през май 2003 г. В същото време Монсанто продължава да тества своята нова ГМ пшеница в полета из целия САЩ, въпреки твърдата опозиция на фермерите в Северна Америка.
Междувременно учени от Университета в Манитоба са публикували доклад, който показва, че "При сегашните условия разпространението на Раундъп Реди пшеница в Западна Канада ще бъде опасно за околната среда". Въпреки огромния поток от информация, разкриваща възможните негативни ефекти върху околната среда, икономиката и човешкото здраве, Федералната Агенция по Лекарствата е наредила да се одобри ГМ пшеницата на Монасанто. Защо? Вижте по-долу...

Правителствените връзки на Монсанто
Официален представител на Монсанто заяви пред Ню Йорк Таймс, че корпорацията няма нужда да поема отговорност за безопасността на своите хранителни продукти. "Монсанто няма нужда да удостоверява безопасността на биотехнологичната храна," споменава Фил Анджел, директор на корпоративните комуникации на Монсанто."Нашите интереси са да се продават колкото се може повече от тези продукти. Определянето на тяхната безопасност е работа на Федералната Агенция по Лекарствата." Ще бъде хубаво да мислим, че на Федералната Агенция по Лекарствата може да се има доверие по тези въпроси, но дали е така? Монсанто е успяла в опитите си държавните регулативни агенции да я оставят да прави това, което поиска.

Вижте сами:    

Преди да стане съдията от Върховнния съд, който реши съдебния спор за изборите в полза на Буш, Кларънс Томас е бил адвокат на Монсанто.
Секретарят по селското стопанство на САЩ, Ан Венеман, е била член на борда на директорите в Calgene, корпорация на Монсанто.
Секретарят на отбраната, Доналд Ръмсфелд, е бил член на борда на директорите в Searle pharmaceuticals, притежание на Монсанто.
Секретарят по здравеопазването на САЩ, Томи Томпсън, е получил $ 50,000 под формата на дарения от Монсанто по време на неговата успешна кампания за губернатор на Уисконсин.
Двамата конгресмени, получили най-много дарения от Монсанто през последната изборна година бяха Лари Комбест (Председател на Комитета по селско стопанство в камарата) и главния прокурор Джон Ашкрофт.


За да може Федералната Агенция по Лекарствата да определи дали хормоните на растежа на Монсанто са безопасни или не, от Монсанто е бил изискан научен доклад по въпроса. Маргарет Милър, една от изследователите в Монсанто изготвила доклада. Малко преди предаването на доклада Милър напуска Монсанто и е наета от Федералната Агенция по Лекарствата. Нейната първа работа за Агенцията е била да определи дали да се одобри или не доклада, който тя е написала за Монсанто. На кратко, Монсанто одобрила собствения си доклад. Помощник на Милър е била друга бивша изследователка в Монсанто, Сюзън Сечен. Решението дали да се одобри етикирането на мляко с rBGH-произход е било под юрисдикцията на друг чиновник във Федералната Агенция по Лекарствата, Майкъл Тейлър, който преди това е работил като адвокат за Монсанто.

Източник - organicconsumers.org
 

















Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2179012
Постинги: 1201
Коментари: 1287
Гласове: 1664
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930