Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2013 11:42 - Двама мъже и половина в зарево над Варна
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 941 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Неприятна истина – в родната политика е трудно да демонстрираш типично мъжки качества. Откритост, чест, достойнство са неприемливи за  закоравелите в интриги и удари под кръста политически играчи. Президентът Плевнелиев е пресен пример как откритото говорене и  назоваването на проблемите с точните думи носят само неприятности. Във Варна има двама мъже и половина, които са свързани с политиката,  но я разбират по различен начин. И в съответствие с характерите си представят на публиката своите виждания. Да се вгледаме в транспортния министър Данаил Папазов. На пръв поглед той има излъчване на пакостник, а живите му очи не пропускат жестовете на събеседника. Но когато  се ядоса големите му вежди се събират заплашително и Папазов избухва. Той не обича да го прекъсват, когато развива своите тези и е прав,  защото много журналисти обичат да изтъкват минималните си знания за транспорт, вместо да чуят него – специалиста. Над 10 години Данаил  Папазов беше директор на Пристанище Варна и може да се похвали с добри финансови резултати. Той положи големи усилия за модернизацията  на пристанището и посочи пътят за повишаване на конкурентноспособността му – България трябва да започне да произвежда. Така според него  ще се увеличи и необходимостта от внос и износ на суровини и съответно на продукти. За съжаление на Папазов ние не произвеждаме, но той  стана транспортен министър. Преди това бе на финалната права за кандидат-кмет на Варна, но в последния момент Бойко Борисов заложи на  стария си приятел Кирил Йорданов. Всички знаем какво стана после, а Данаил Папазов изненадващо за мнозина бе назначен за министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски. На новия пост, транспортният спец се развихри. Той показа завидна енергия да се справи с  проблемите на БДЖ, отказа да продава товарните му превози, написа оздравителна програма на дружеството и намери пари за Български пощи.  Появиха се известни неуредици с цифровизацията, които министърът най-вероятно ще отстрани, но пък твърдо е решил, че е крайно време да се  намери територия за разширение на пристанищата в Бургас и Варна. Който познава Папазов знае, че думата му тежи и когато реши нещо го прави. Той работи в правителство подложено на обсада, но тук добруджанският му нрав може да помогне. Първият мъж застанал в заревото над  Варна има своя шанс да докаже качествата си за пореден път. Пред себе си.

Вторият мъж застанал на барикадата, наречена българска политика е Иван Портних. Неговото излъчване е академично. Той е от новото поколение мениджъри, които управляват с желязна ръка в кадифена ръкавица. Бившите му подчинени в Гранд хотел Варна още изпитват  здравословен респект при произнасяне на името му. Иван Портних не избухва, когато го ядосат, но тонът му се променя и сгрешилият разбира,  че е време да напусне мястото на дебата. Наградите, които спечели младият мениджър като хотелиер са вече зад гърба му. Той бе избран за кмет на Варна и новото предизвикателство в живота му изостри обонянието на врагове и завистници. Стаени в ъглите, те очакват неговият провал и  изпълзяват от дупките си при всеки повод за критика. Обвиняват го в неясни зависимости, приписват му измислени грехове, но не са наясно с  едно – Иван Портних гони целите си до последно. Прави го спокойно, не напуска позитивния тон, но когато на хоризонта се изпречат мудни и  некомпетентни хора изважда жилото на аргумента. Варненци може да са спокойни, че европроектите в града ще се случат, места в детските градини ще има, Морската градина е чиста и уютна, а центърът отново ще бъде красив. Гарант за това е Иван Портних и неговата мъжка дума. Туризмът е неговата стихия и половината кметски мандат ще е достатъчен да промени статуквото. Места за паркиране на автобуси, работещи музеи, атракции за туристите, нови фестивали, иновативни културни прояви, пълна подкрепа на общината за кандидатурите на Варна за Европейска културна и младежка столица. Без помпозност и гръмки обещания Иван Портних осигури 5 млн.лв. от държавния бюджет за ремонта на Двореца на културата и спорта /а негови колеги се чудеха миналата година как да осигурят 150 000 лв./. Кметът убеди премиера Орешарски да помогне и за Юнашкия салон, започна да запълва дупките във Варна и разкри нови места в детските градини. Свършената работа за три месеца затвори устите на завистниците. Те разбраха, че Иван Портних няма да се даде лесно и едно по едно изпълнява предизборните си обещания. Вторият мъж застанал в заревото над Варна е типичен Скорпион. Целеустремен, работохолик, интелигентен, проницателен – мъж на честа. И има своя шанс да докаже, че модерната му визия за Варна от мечта ще стане реалност. Докато враговете му из ъглите и дупките умират малко по малко с всеки негов успех.

Половинката, на която ще обърна кратко внимание е известният като Мишо Шамара, Биг Ша или както там се назовава. След поредица от  цинични, ужасни песни с нецензурен текст рапърът бе превърнат в герой по погрешка. За поругаването на националния ни химн, той бе  извикан на разпит в следствието. Този разпит го окуражи да си повярва, че е “народен трибун” и от член на ГЕРБ, да започне злостни атаки  срещу Бойко Борисов. Комплексът на “малкия човек”, който напада големия намери израз в желанието на Мишо да си прави имидж на гърба на Борисов. Стара, изпитана тактика, която му донесе признанието на червените бабички и дядовци протестиращи в подкрепа на БСП. Шамара е половинка мъж, защото крие, че е бил отличник като ученик, изкуствено се прави на лошо момче и прекали с глупостите по адрес на хора, които с право не му обръщат внимание. Той има излъчването на неудовлетворен човек, който се чуди къде да изразходва агресията си. След като кариерата му на рапър залезе, човекът се насочи към политиката, където скоро ще осъзнае, че не му е мястото. Рапър-политик има само във фантазиите му, за справка да попита Снуп Дог в САЩ дали има подобно “явление”. Иво Югов



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2167998
Постинги: 1199
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031