Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2015 18:17 - Масовите телевизонни дебати за Варна - трудно се отсява зърното от плявата
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.10.2015 18:36


Предизборните дебати са интересни за телевизионните зрители. Но само, когато не са масови. В САЩ, която се "води" люлката на демокрацията  има такива дебати между основните претенденти за президентския пост. Но на тези дебати участниците са двама, не 6, 7 или 10. В масовата говорилня в българските предизборни дебати побеждава говорещият по-високо, по-нахалният, с по бърза мисъл и остър език. Трябва да отбележим и родният "принос" във водене на предизборни дебати на Николай Бареков, който ги организираше в присъствието на партийни агитки. Това беше  връх на глупостта и който политик е участвал в екшъните на Бареков повече е загубил, отколкото е спечелил.

 Подобна е ситуацията и с масовите  предизборни дебати организирани от националните ни телевизии. "Най-великата" от тях - БТВ дори не си прави труда да организира студио от града, за който са дебатите, а кани участниците в София. На кандидат-кметовете на Варна им се наложи да пропътуват 1000 км., за да направят удоволствие на шефовете на БТВ, които се изживяват като "корифеи" на предизборните студия.

 Какво се случи на двата предизборни дебата за Варна, по БТВ и БНТ, които се смилиха над кандидатите и не ги разкараха до София? Случи се говорилня, от която трудно варненци можеха да откроят полезните идеи за града си. Най-речовитият, бързомислещ и подготвен с всякакви цифри кандидат-кмет очаквано беше Кирил Йорданов. Той изцяло обсеби първия дебат, на втория Данаил Папазов и Чавдар Трифонов се опитваха да го прекъснат, същото опитваше и водещата Надя Обретенова, но уви. Йорданов се оказа подготвен по всички разисквани теми, дори изненада всички с идеята да прокопае тунел под Морската градина, за да зарежда обектите на Алея Първа ?! Горката водеща на дебата! Тя не бе подготвена за желанието на Кирил Йорданов да говори за всичко свързано с Варна. Данаил Папазов, /по-мълчалив на първия дебат/ не издържа, но кой може да прекъсне кмет четвъртомандатник? Все пак  Папазов каза, че от 25 години работи за създаването на Интермодалния терминал, развихри се спор дали да се мести пристанището, но на  всички стана ясно, че нито терминал има, нито пари, за да се мести пристанището. Чавдар Трифонов опита да засегне Димитър Карбов, че е работил като докер, той пък каза, че се гордее с това. Ей, такива закачки имаше по време на дебата по БНТ! Миглена Темелкова поне си призна,  че дебатира като гражданин, не като управленец, но от квартал "Виница" явно не е забелязала, че улиците на Варна се мият. Анелия Клисарова  изтъкна колко е трудно за жена на високи токчета по тротоарите да се добере до Художествената галерия, да не говорим за майка с количка. Права е проф.Клисарова, както и за това, че бизнесът във Варна трябва да си подаде ръка с науката, да се раждат иновации и работни места за младите. Чавдар  Трифонов по някое време се изпоти, Костадин Костадинов го доизпоти с атаката, че работел в Бургас и получи покана да посети офиса на Трифонов във Варна. Все пак всички участници в дебата се обединиха около твърдението, че електронните услуги на община Варна са малко /13 на брой/, трябва да има Синя зона, администрацията работи неефективно и не е готова да работи по европроекти. Е, никой не се сети да попита Кирил Йорданов на кой тенискорт намери грандиозно мудният, бивш шеф на дирекцията по европроекти Петър Радушев, който беше изопнал нервите на цяла плеяда общински служители и съветници?

С две думи - малко полезни идеи се откроиха на дебата по БНТ. Имаше разправии, лични нападки, надговорване, негативизъм към Варна, която оказа се е западнала много. Само Кирил Йорданов на няколко пъти призова да не се говори против морската ни столица, но никой не го чу. Какво би правил на този дебат /а и на предния/ кандидатът на ГЕРБ Иван Портних? Първо, трудно би взел думата от Кирил Йорданов, въпреки, че за две години направи много за Варна. Ако успееше да надвика Йорданов /което не в стила му/, Портних трябваше да изреди какво е свършил за половин мандат. Но той явно е преценил, че делата му ще говорят вместо него, защото  предизборните му обещания отпреди две  години се изпълниха, те не бяха празни приказки и на другите участници в дебата им оставаше само едно. Да го критикуват. Е, той си спести  това "удоволствие"! Същото направи и доказалият се кмет на Бургас Димитър Николов, това стори и Иван Тотев - и двамата не уважиха  поканата за масов дебат на БТВ. Иван Портних също е преценил, че мненията на участниците в масовите дебати не са му е толкова важни, колкото оценката за работата му на варненци. Тази оценка ще стане ясна на 25 октомври.

P.S. А относно обвиненията на някои кандидати за кметове, че Иван Портних се страхувал от дебати, много странно от какво точно се страхува? За най-кратко време, кметът свърши най-много работа за Варна и няма от кого или от какво да се страхува. По-скоро не му се участва в масовата говорилня, от която трудно избирателят може да отсее зърното от плявата.
www.barometar.net


 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2182469
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930