Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2015 12:56 - Посланията на Иван Портних – работа, обединение, проекти, Варна може
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 1459 Коментари: 1 Гласове:
0



ак Сегела има интересна мисъл за основното послание на политиците по време на избори. Според него, посланието не е предназначено за избирателите, а за самия кандидат – то е като гръбначен стълб, около който той гради кампанията си. Ако проследим през годините изказванията на кмета на Варна Иван Портних ще открием колко често употребява думата „работа“. В началото на 2013 г., преди да спечели изборите за кмет той каза: „Не политиканстваме, а работим мълчаливо.“ Две години и половина по-късно мотото му продължава да бъде същото.
Портних изненада БТВ и политическите си опоненти, като не отиде на предизборния дебат за Варна, който се проведе…в София. Защо да го прави, когато може да свърши нещо полезно за града? Защо „великият TVмастодонт“ БТВ не направи дебата във Варна? Защото софиянци се изживяват, като последна инстанция, като велика столица при която претендентите за кметския стол във Варна трябва да ходят на крака. Масовите телевизионни дебати се превръщат в говорилня, в която полезните идеи остават нечути и Иван Портних отлично разбира това.

Кметът на Варна може да се похвали, че основният слоган на ПП ГЕРБ „Видими резултати“ се покрива с частичния му мандат. И за вечните кусурлии и за всички варненци е видно, че визията на Варна се промени и градът вече не е на автопилот.

Ключовото послание „обединение“ избра Иван Портних, за да акцентира на съгражданите си, че както ни обедини трагедията в квартал Аспарухово, така трябва да сме заедно във всичко. Този тип мислене е трудно разбираемо във Варна, в България въобще. Българите сме индивидуалисти, смятаме че сме №1, трябва да се чува само нашето мнение и рядко си помагаме, повече си пречим. По тази причина обновената инфраструктура във Варна бе приета нееднозначно. Вместо да се радваме, че имаме нови булаверди, детски градини, детски площадки, реновирана Спортна зала, обновен център, Атракционна зона, красива Морска градина /без автомобили/, част от варненци атакуват кмета. Те са прави, че ремонътът на Ларгото не започна както трябва, но после на площад „Независимост“ паветата и клинкера бяха поставени много по-добре. Но да критикуваш безогледно всичко хубаво, което беше направено в града и типично българска черта. За нея лек няма открит. Няма да го открие и Иван Портних, който е учил в Европа и се опитва да пренесе европейския модел на работа и общуване във Варна.

С посланието си: „ Заедно положихме основите, сега ще обърнем внимание на детайлите!“ кметът акцентира, че ако спечели нов мандат ще обърне внимание на кварталите, малките улици, осветлението по тях, озеленяването, тротоарите, междублоковите пространства. Няма как за 2 години да се свърши работа, която е била затлачвана 25. Но Иван Портних представи амбициозна програма за работа в кварталите „Вл.Варненчик“, „Виница“, „Аспарухово“, стартира проектът „Нашето зелено Трошево“. „Това, която споделям, не са празни приказки и общи констатации, а ясна и конкретна проектна готовност с осигурено финансиране! Имаме подписан документ за 84 млн. лв. с МРРБ за новата ОП „Региони в растеж“ и при отварянето на програмата ще внесем проектите веднага!“ – каза кметът и варненци, които вече познават стила му на работа знаят, че това наистина не са празни приказки, на които се наслушаха преди това.

И затова следващото послание на кандидата на ГЕРБ: „Амбицията ни е да променим визията пред всеки дом!“ звучи оптимистично, дали е изпълнимо – времето ще покаже. Иван Портних реанимира и реализира европроекти за 250 млн.лв., получи и съдействие от правителството, получи и критики за изпълнението на някои ремонти. Ако спечели следващ мандат би трябвало да обърне внивание на администрацията си, особено на контролните звена.

Защото посланието му: „Промяната е видима, можем да продължим със същото темпо!“ няма как да се случи, ако няма промени в администрацията. Част от нея работи бавно и без смяна на кадри няма как да се случи и друго послание на Иван Портних: „Знам, че Варна може! Знам откъде тръгнахме и накъде отиваме!“ Кметът обещава създаването на нови работни места, но трябва да каже откъде ще дойдат те. Кога във Варна ще има сериозни наши и чуждестранни инвеститори? Да лобира, да търси инвеститори, да работи с частния бизнес е основна задача на всеки кмет.

Ако няма инвестиции и работни места няма как да се сбъдне и следващото послание на Иван Портних: „Варна ще бъде град на младите!“ С основание се радваме на спечелената титла Варна европейска младежка столица, но това събитие не решава проблема с реализацията на младите хора. Трябва да се работи съвместно с бизнеса, университетите, европейските партньори, инвеститорите, за да се създадат работни места за младите хора. Те напускат Варна, защото не виждат смисъл да работят за 200-300 евро и отиват в чужди държави, за да се реализират. Това трябва да се промени, в тази посока трябва да са насочени усилията на бъдещия кмет.

Ще завършим с ключово изказване на Иван Портних, което показва амбицията му да остане в историята на Варна, като успешен кмет, каквито са били Кръстьо Мирски, Михаил Колони, Иван Церов и др.
„Мога да заявя – добър кмет е този, който е оставил нещо след себе си и то е устойчиво във времето – за 3, 5, 10, 15 години, а не този, който оставя погром!”

barometar.net




Гласувай:
0



1. drag777 - Аз ли се бъркам или други години съм ...
08.10.2015 14:35
Аз ли се бъркам или други години съм гледал дебати във Варна, а не в София? В общо линии дебат с хора, като Кирил Йорданов, Костадин Костадинов, Чавдар Трифонов,.. е повече от излишен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2179675
Постинги: 1202
Коментари: 1287
Гласове: 1664
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930