Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2015 18:46 - Предизборната кампания във Варна - нищо ново под слънцето
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
0



Предизборната кампания за кмет и общински съветници във Варна приключва. С черни пиар изпълнения, както и започна, като очаквано  най-атакуван беше кандидатът на ГЕРБ Иван Портних. Фаворит в кметската надпревара, той бе обявен за "невидим кандидат", но когато  стартира предизборните си срещи, плочата бе сменена: Борисов искал победа на първи тур, обаче тя нямало да се  случи. Ако Иван Портних победи на първи тур, във византийска Варна ще се надигнат мазмантийски гласове, че изборите са купени. Нищо ново под варненското слънце. Няма  угодия за варненските кофраджии, които бъркат предизборния бетон с усърдието на турски гастарбайтери в Мюнхен. Но, не те са важните, а представянето на кандидатите за кметове.

Данаил Папазов започна оригинално кампанията си, като излезе на площад "Независимост", седна на стол и мълчаливо се обяви против лъжите  по време на предизборните кампании. Не можем да кажем същото за предизборния му клип по БТВ, заради сковаността и етюда, че много  варненци искали да седнат в кметския стол, а...седна той. Този клип не е оригинален, както и решението на щаба му да пуска по пощите  лирическо послание с идеите на Папазов защо и как иска да управлява Варна. Като цяло кандидатът на коалиция "Живот за Варна" проведе  професионално издържана кампания, срещна се с браншови организации, обиколи кварталите, изслуша проблемите на хората. Папазов акцентира за липсата на връзка на бизнеса с общината, инвестициите /които не се разбра откъде ще дойдат/ и интермодалния терминал. Нормално за човек свързан с транспорта, но изненадващо в неофициални проучвания, бившия шеф на пристанището бе изпреварен от кандидата на реформаторите Чавдар Трифонов.

Дали заради това, на Трифонов бе изваден стар грях, когато е карал почерпен с 1.6 промила алкохол в кръвта и хванат съответно. Ако Чавдар  Трифонов имаше пиари на място, още в началото не на тази, на предната му кампания за кмет, те би трябвало да го попитат: "Има ли нещо в миналото ти, които може да създаде проблем? Ако има, да го съобщим." Този въпрос не е бил зададен на Трифонов и логично, той се превърна във варненския вариант на Сара Пейлин. Иначе кампанията му бе напориста, динамична, с много срещи и акценти, като при Папазов - улесняване на бизнеса, привличане на инвестиции /и той не каза откъде ще дойдат/, нови работни места за младите. Доста средства бяха хвърлени в кампанията на Трифонов, остава да видим дали е имало смисъл от инвестицията в него.

Иван Портних започна кампанията си в Брюксел, където по идея на евродепутата Емил Радев, бе представено най-старото злато в света - Варненския халколитен некропол. За 10-на дни, в отработена тактика на ПП ГЕРБ и за други градове, той проведе срещи по кварталите, селата и представи своята предизборна програма. Тя  включваше видимите резултати за Варна - нова инфраструктура, реновиран център, проекта за Интегриран градски транспорт, нови детски  градини, нови детски площадки, реализирани социални и здравни проекти. Кандидатът на ГЕРБ представи и амбициозна предизборна програма, не отговори на нападките на опонентите си и каза, че не е чул градивни идеи за Варна. За Портних и ПП ГЕРБ остава да разберат дали варненци ще оценят  направеното през частичния му мандат или не. Той би трябвало да разчита на гласовете на младите хора, на средната класа, която по принцип  не гласува и на по-образованата част на гражданите на Варна.

Анелия Клисарова проведе стандартна кампания, участва и в тв дебати, където трудно вземаше думата. Тя също се срещна с много граждани,  изложи своята програма, насочена към образование, социални дейности и връзката наука-бизнес, която според нея липсва. Клисарова  активно бе подкрепена от градския лидер на БСП Борислав Гуцанов, който също излагаше своите предизборни тези, свързани основно с пристанище Варна, интермодалния терминал и критики към Иван Портних. Не се разбра къде е в кампанията й депутатът Красимир Янков, който иначе е доста активен по време на избори.

Кирил Йорданов бе във вихъра си. Срещи, клипове, реклами, турнири, участия по телевизии. Основният лайтмотив в кампанията му - срещу  мен бе извършен преврат, искам да изчистя името си е леко смущаващ. Ако за това е решил да участва в кметските избори за 6 път, можеше да избере друга форма. Разбра се, че Варна му е липсвала, обществения живот също, изживял е вътрешен катарзис. Готов е да работи и като общински съветник. Варненци ще дадат оценката си на завръщането му на 25 октомври.

Предизборната кампания във Варна не бе по-различна от други години. Черен пиар, повтаряне на предизборни идеи и послания, лични нападки и не особено активен електорат. Има очертан фаворит - Иван Портних, интригата е ще има ли втори тур и ако има кой ще отиде на него. barometar.net
















Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2185860
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930