Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2016 11:31 - Генерал Радев и „безкрайните” хоризонти на военните
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 1049 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кандидатът за президент ген. Румен Радев направи интересно изказване тези дни:  "На база образование и подготовка хоризонтът на един военен надхвърля многократно хоризонта на хората, даващи оценки, защото техният е затворен само и единствено в мандата им." Не знам какви хоризонти има предвид генерала, но имам спомени от 2 годишната ми казарма, където хоризонтите на военните се свеждаха до сляпо изпълнение на заповеди, тормоз над войници, просташки изказвания и ограничено мислене. През 1987 г. постъпих в Школата за запасни офицери в Плевен, елитно падразделение за времето си и нямах ни най-малка представа какво ме очаква. 

 Ротният ми командир беше с прякор Душевадзе и си помислих, че са го кръстили така, защото е “душа човек”, но истината се оказа друга – той без капка жал изваждаше душата на школниците. Веднъж Душевадзе се ядоса за нещо и ни накара на паднем в райграса и последва команда "Паси!!!" Ако не сте пасли райграс, трябва да кажа, че не е много приятно, освен ако не сте преживно животно. В друг случай изнесохме мебелите на цялото спално на плаца, после ги върнахме обратно, под строгия поглед на Душко. Той така ни беше шашардисал, че когато казал на двама школници да полеят района, така че когато дойде на проверка да крякат жаби, те горките отишли и наловили истински жаби. За наказания Душко използваше бойните снаряди, с които обикаляхме около вишката, правили сме физзарядка голи до кръста при минус 15 градуса, обиждани сме с какви ли не епитети. 

 Не знам какви са били хоризонтите на Душевадзе, но страхът от него бе голям, нравът му зъл и беше цяло чудо, че оцеляхме. Взводният ми беше бузест дебеланко, не по-малко злобен от Душко, който като разбра, че съм играл в драмсъстав не спря да се подиграва на така наречените артисти. Нарочи ме и постоянно се чудеше как да ми вгорчи живота, като прилагаше психологически натиск, придружен с наказания, обиди и подигравки. Неудобно ми е да цитирам всички обидни реплики, с които обиждаше момчетата от взвода този комплексар. Командирът ни на батальон беше обикновен тъпанар, който крещеше като изоглавен и хоризонтът му стигаше до фуражката. Повечето командири на взводове постоянно тормозеха школниците, имаше един който беше откровен садист и единственият, който се държеше нормално беше старшината на ротата.

В поделението в Звездец, където служих втората година не беше по-различно. Офицерите там бяха психясали от живота в затънтеното поделение, нямаха къде да избият чивия и го правеха на гърба на войниците. Ротният ми командир, с прякор татко Смърф беше умалена версия на Душевадзе, с тази разлика, че повече крещеше, отколкото действаше. Веднъж го съжалих, защото когато дошъл полковник от Бургас да инспектира поделението, татко Смърф помолил да го преместят в друго поделение, защото не можел да се ожени. В Звездец няколко войника се самоубиха, строиха ни целия полк и зам.командира призова да не се самоубиваме повече?! 

Впечатленията ми са, че военните, докато са млади офицери се натягат пред началството, борят се взводът им да покаже по-добри резултати и това стана на гърба на войниците. С израстването в кариерата, военните не поумняват, но с годините улегват и не тормозят толкова войниците. Да влезеш във военно училище не беше трудно, изключение правеха ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и Висшето военно въздушно училище в Долна Митрополия. 

Не знам за какви хоризонти говори ген.Радев, но военните които видях за 2 години бяха изтрещели от служба, тормозеха войниците и бяха свикнала да дават и изпълняват заповеди. Не видях у никой военен доброта, разбиране проблемите на войника, съпричастност. Сигурен съм, че има интелигентни офицери и сержанти, но по време на моята служба преобладаваха агресивни, авторитарни типажи.

Ако стане президент Радев със сигурност ще знае как да командва подчинените си, но ще трябва и да получава заповеди отнякъде, защото така е научен. Контраадмирал Манушев също е военен, но не заблуждава публиката, че хоризонтите на военните са безкрайни. Твърденията на ген.Радев, че хоризонтите на военните надхвърлят тези на другите хора могат да заблудят само жените и момчетата, които не са ходили в казарма! Военните, с които се сблъсках нямаха хоризонти, нямаха визия за себе си, единствената им цел беше да угодят на началството си и така да израстват в службата.

 

P.S. За тези, които ще си помислят, че родната армия се е реформирала през годините, ето линк към публикация в списание „Тема”, която потвърждава обратното. - http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=458&aid=10755




Гласувай:
2



1. apostapostoloff - И аз служих малко преди вас в
17.10.2016 11:48
Плевен- първа школническа мотострелкова рота. След това цяла година търпях идиотщини в Харманли.

Напълно съм съгласен с вас, защото и аз преживях такива неща и днес направо се отвращавам от Радев, а и от всички български шапкари. То, аслъ, само това остава- някакъв безмозъчен идиот да стане президент!...
цитирай
2. ganini - Патология
17.10.2016 11:53
Там бяха събрали болни типове. В концлагерите- още по- ужасни!
цитирай
3. vencivaleri1951 - Просто лъжеш! От къде бойни снаряди в ШЗО???
17.10.2016 23:13
Но това са "бели кахъри"-предизборни

Хайде по същество да "прочетем" какво е казал генерал Радев

Според мен казва, че за висш военен пост се иска задължително добро образование, сериозна подготовка и широк кръгозор, докато за висш държавен или политически пост, не че пречи, но не винаги е задължително.
Ще започнем с образованието
-В Долна Митрополия/ ВВС училището/ се кандидатстваше с математика и физика плюс задължителни прегледи за физическа и психическа годност. Балът на кандидат курсантите бе в отделни години и най висок сред ВУЗовете и винаги в тройката. Само с военното училище трудно стигаш и до полкова длъжност. Трябва за по нагоре академия.. Точно във Военната академия се работи върху кръгозора за който говори генералът. Изучава се военното изкуство от преди Христа до наши дни. Изучават се войни, култови битки, военачалници, оръжие. Разсъждава се върху причините и последствията на тези войни. А имате ли представа какви познания върху материално техническата част трябва да има един командващ ВВС /на ВВС и тази на ПВО/ за да може да проведе едно по сериозно учение например и да му "оцелее" летателния състав.
-Административни способности:
Какво администрира например един командващ армия-равен по ранг на командващ ВВС например.
Под негово командване са минимум 40 000мъже-мъжете на един не малък град. Бюджетът на една армия е сериозно перо. По висок е този на 3,4 града в България.
В тази армия има тил-грижи се за прехраната, сградния фонд, здравето на служещите-във втора армия например имаше 3 военни болници. Има минимум един военен съд, няколко строителни поделения, огромно складово стопанство, материална част за милиарди.
-Отговорност
Летенето е рисково. Публична тайна е ,че в НРБ загинаха не малко военни летци-главно при първите модерни изтребители след ВСВ.
Посочи един случай това да се е случило в населено място-тоест първо се отклонява самолетът, и ако има време се катапултира.
-Посочи политик който би се жертвал да спаси някого . Можеш ли поне един?

ПС
Впрочем администрира и войскови вестници, списания...:)
цитирай
4. ugov - За сведение
19.10.2016 13:11
В ШЗО Плевен провеждахме стрелби с бойни снаряди. Бях танкист и това лесно може да се провери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2183811
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930