Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2016 11:50 - Печеливш или губещ ще се окаже ходът на Борисов с подаването на оставка?
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Странният на пръв поглед ход на премиера Борисов да обяви, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева загуби на първи тур президентските избори, освен негативи му донесе и изводи, които заслужават внимание. Преди това на среднощна пресконференция, на Борисов се наложи да обясни, че Изпълнителният комитет, който стои зад ген.Радев не е партия и ГЕРБ са победители на първи тур. В думите му има логика, защото БСП /а и ДПС/ имат навика да се крият зад формулата „независим кандидат подкрепен от” и така да избягват пряката отговорност от изборни провали. Какво последва обаче след изненадващия ход на Борисов за оставката на кабинета в изборната нощ:

– БСП не поискаха оставката на правителството и предсрочни избори, само казаха, че са готови за тях

– Патриотичният фронт се обяви против предсрочни избори

– ДСБ напусна Реформаторския блок

– ДПС витиевато признаха, че биха подкрепили ген.Радев на втория тур

– Марешки каза, че би избрал кандидата на ГЕРБ пред този на БСП

От тези изявления може да се направи извода, че ходът на Борисов даде отговор на много въпроси и показа готовността на партиите за предсрочни избори. Такава готовност и желание няма.

 Минорното настроение в щаба на ГЕРБ беше от ниския резултат на Цецка Цачева, но и за това си има причини. Основната е, че от ГЕРБ не отчетоха, че много хора гласуваха на референдума и оттам за президент. Тези граждани избраха ген.Радев пред Цецка Цачева, поради лични предпочитания и техните гласове му дадоха минимална преднина. На втория тур малко от тези българи ще излязат да гласуват, ще останат само твърдите ядра на двете партии. Ако Цачева спечели, ходът на Борисов с оставката ще е печеливш.

Ако тя загуби на Борисов ще се наложи да подаде оставка. Вероятно ще бъде призован от Патриотичния фронт и реформаторите да я оттегли и ако го направи, на пръв поглед странният му ход да се превърне в печеливш. Борисов ще е проверил електоралните нагласи, ще е видял какво могат ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт и реформаторите при максимална мобилизация и ще е направил моментна снимка на политическата обстановка в страната. Твърде вероятно е Борисов да желае да си партнира в правителството с Патриотичния фронт, а не с капризните и непредвидими реформатори, които постоянно се забъркват в скандали. Възможно е преформатиране на коалиционните отношения на ГЕРБ и промени в правителството.

Но ако Цецка Цачева загуби на втори тур, Борисов подаде оставка и не я оттегли, страната влиза в период на политическа нестабилност. В този случай ходът на Борисов ще се окаже погрешен.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2177293
Постинги: 1200
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930