Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 18:16 - Бледоликият помирител и червените шамани
Автор: ugov Категория: Забавление   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.04.2011 18:17


Ролята, която изпълнява премиерът Борисов в правителството е нетрадиционна и непривична за нашата политика. Тъй като е привърженик на дискусията и изслушването на всички мнения, той е принуден да помирява свои министри и
да играе ролята на арбитър. За гъвкав политик като него това е лесна задача, но последното помирение Дянков-Трайков му дойде малко в повече. Министърът на финансите първо влезе в спор с Цветан Цветанов, който донесе на държавата скандалът със СРС-тата. Сега ябълката на раздора се оказа кой да води преговорите за АЕЦ Белене - Трайков или Дянков и отново трябваше да се намесва Борисов. Логично възниква въпроса - това ли е най-удачният начин за управление на министрите и до какво ще доведе той? Премиерът няма безброй жълти картони в джоба и в крайна сметка ще трябва да извади червения.
Страхопочитанието, с което го гледат членовете на кабинета говори за авторитета му пред тях, но се разбра, че когато бъдат оставени да действат сами възникват проблеми. Борисов е време да извади ръката от кадифената ръкавица и да действа твърдо. За да не стига до ситуацията да обсъжда със синдикати, протестиращи и кой ли не всеки проблем възникнал в държавата. Страната е изправена пред непопулярни мерки и който не иска да го разбере, значи живее в друг географски пояс. Не е нужно премиерът постоянно да обяснява, че има световна икономическа криза - всеки българин трябва да е наясно с това, да работи двойно повече от преди и да не хленчи. На фона на прозрачното управление на ГЕРБ, от БСП пристигат пиар съобщения, изявления, есета и нови литературни форми. Желанието на социалистите да бъдат силна опозиция ражда словесни шедьоври, цитати от руски класици и яростни нападки. Червените шамани са измислили тактиката да въздействат на емоциите на хората и пресконференциите на БСП приличат на философско-саркастични сбирки. Но до какво ще доведат тези словесни атаки? На хората им е писнало от риторика, те искат реални действия, а по времето на БСП такива нямаше много. Станишев си изкара кротко и тихо 4-те години, кризата дойде и социалистът се вживя в ролята на народен трибун. У нас винаги е било лесно да критикуваш и трудно да създадеш нещо. Да циментираш огромен язовир е било лесно, но да започнеш здравна или образователна реформа е трудно. Затова Борисов трябва да бъде оставен да си върши работата, червените шамани да си налегнат малко перата, защото паметта на хората не е къса и помни гафовете им. И въпреки героичните им напъни да изглеждат, като току-що влезли в политиката има една приказка, която им подхожда: "Преоблякъл се Илия, погледнал се..пак в тия".

Денислав Петров
www.barometar.net


Тагове:   БСП,   Станишев,   борисов,   шамани,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2167930
Постинги: 1199
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031