Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 11:31 - Невяна Троянска: ТИМ би могло да бъде нещо хубаво, ако не беше побългарен
Автор: ugov Категория: Забавление   
Прочетен: 2376 Коментари: 0 Гласове:
1



Невяна Троянска е отговорен редактор на варненското издание „Твоят ден” на вестниците „Труд” и „24 часа” и автор на книгата „ТИМ – отборът, който превзе България”. Журналист с дългогодишен опит, Невяна споделя, че е написала книгата на инат и с желанието хората да разберат какво представлява митичният холдинг. В националния конкурс “Сърце и слово срещу наркотиците”, журналистката получи за книгата си голямата награда в раздел „Печатни медии”.  Издателите на „ТИМ – отборът, който превзе България”  представиха книгата на Невяна така: „Книгата на варненската журналистка Невяна Троянска не е мутренска проза. Това е историята на една българска фирма, чийто бизнес възход изглежда като добре планирано и методично изпълнено настъпление на мощна армия в затънтена джунгла, населявана от туземци. Сякаш някакви тихи колонизатори безмълвно превземат нови и нови територии, без дори да срещнат съпротивата на местното население. И като че ли за тези години единствените „изстрели“ срещу завоевателите са били отправяни от медиите.”

Обадиха ли ти се от ТИМ, след като излезе книгата ти?

Марин Митев  ми се обади още преди да излезе книгата, когато започнаха рекламните публикации в различните издания и въпроса му беше защо не съм ги информирала, че пиша книга за тях. След това продължи доста интензивен диалог през различен интервал от време. Преди да излезе книгата  му изпратих оригинала. Те не бяха приятно изненадани.

В крайна сметка приеха като факт, че  варненски журналист, е написал книга за тях, в която има и нелицеприятни истини.

След като книгата е факт, те няма как да не го приемат. Особено неприятни бяха моментите от ранния им период преди да станат големи бизнесмени, но това е част от живота на града и  мисля, че задължително трябваше да фигурира на страниците на книгата.

Какви бяха отзивите на варненци за книгата? Какви са твоите впечатления ?

Повечето от хората, които са я чели казват, че им е харесала и силно се надявам, че са били искрени в оценката си. Най-приятно впечатление ми направи, че близки млади  хора около мен, които рядко посягат към книга, написана на хартиен носител и често предпочитат сърфирането в интернет, казваха, че написаното им е харесало. Опитвам се да гледам с хумор и автоирония  на цялата история.

Ти разбра ли дали тези млади хора са разбрали както точно представлява икономическата група ТИМ? Как я възприемат те, какво мислят за нея?

За тях ТИМ е нещо голямо, опасно и респектиращо.

В книгата пишеш, че цитаделата, върху която се крепи ТИМ са – военната дисциплина, информацията и страха. Според теб нормално ли е в модерен град като Варна, в началото на 21 век един от стълбовете, върху който се крепи този холдинг да бъде страха?

Според мен не е нормално в 21 век страхът да е нещо, което да движи, да мотивира и да управлява хората, независимо кой го налага. Това, което усещам с огромно огорчение е , че през последните години с много властна сила този страх се завръща. Говоря не само за страха от ТИМ, а и за страха от правителството и най-вече от тези, които имат власт. Това се усеща и в медиите, което е най-ужасяващото, защото ако ние започнем да си налагаме автоцензура, това означава, че държавата директно отива в канала.

Пишеш, че ТИМ в някои случаи,  по думи на твои събеседници е била на ръба на закона. Според теб това ли е един от факторите за техния успех?

Според мен това е основният фактор за тяхното икономическо замогване. От една страна  това е таланта на хората, които управляват ТИМ, да имат тази тясна ниша, да осъзнаят кой е този ръб и да се движат по него. От друга страна е лакомията на  държавни и общински чиновници по всички етажи на  властта, които за лесни и бързи пари са склонни да ударят по едно рамо, за да не бъде приложен законът в чистия му вид, а в някакъв рафиниран, който може да се тълкува по различни начини. Ако няма някой, който е готов да вземе едни големи пари и да свърши нещо, което не е кристално чисто по закон, то няма как нещата да се осъществят. Аз знам хора, на които са били предлагани пари, но те не са ги взели.

Според теб Марин Митев, Иво Каменов и Тихомир Митев ли управляват ТИМ или има  други хора зад тях? Ти задаваш въпрос дали са кукли на конци или перфектни политически играчи.

Това е въпрос, на който нямам отговор. Масовото мнение е, че не може трима бивши старшини от военно поделение, колкото и да са били велики тюлени двамата от тях, да имат капацитет да направят такава империя. Намесва се руския военно – промишлен комплекс. Не мога да кажа, че съм сигурна в това, но споделям какво се говори. Факт е, че имат много топла връзка с нашия военно- промишлен комплекс. Успяха да привлекат капитан Николаев, част от съветниците им са от там, Химимпорт,  по някакъв начин чрез военно – промишления комплекс сa го получили, Армеец също. В тази посока връзката ми се вижда най-вероятна, но не можем да сме сигурни. Искам да кажа, че който и да стои над тях и им дърпа конците / ако има такъв/, самите те през годините са се рафинирали  достатъчно и са израснали на такова ниво, за да успеят да балансират тази огромна империя, която притежават.

Какво е отношението на ТИМ към местната власт?

Не знам какво е отношението им към местната власт. Няма шанс нито един кмет и нито един Общински съвет да управлява Варна без участието на ТИМ, независимо дали в Общинския съвет ще фигурира тяхната партия. За съжаление те са фактор, с който града трябва да се съобразява и който не можем да заобиколим.

Това добро или лошо е за града? През 90-те години ТИМ не допуснаха чужди групировки във Варна, а с днешна дата създават работни места? Има ли нещо положително в това, че ТИМ  има такова голямо влияние във Варна?

Положително би било, ако си спазваха ангажиментите, които са поели  към този град в реални размери, качествено и в срок.

Кои ангажименти не са спазили?

Идеята да се направи стадион Варна е перфектна, обещанието до колкото си спомням 2006 год. , когато подписаха беше 2011г. тук да се играе мач. Стадионът е една голяма дупка, появиха се подпочвени води. Те изкупиха базата под Аспаруховия мост, изкупуваха частни имоти, но стана скъпо и дойде кризата. Мисля, че икономическите им съветници, които са им дали план графика за изграждане на този стадион не са направили  както трябва икономическите разчети за размера на инвестицията и за времето, в което ще се разгърне. Ако още в самото начало бяха казали, че стадионът ще се построи за 15 години, а не са 5, всички варненци щяха да са го приели и да се вижда какво е направено. Същото е и с проекта Алея Първа. След като купиха тези 120 декара , те трябваше вече да са започнали геоложки проучвания, укрепвания. 2010 година им изтече сертификата за инвеститор първи клас. Допускам , че по някакъв начин ще намерят начин да го удължат, но се вижда, че няма никаква промяна от периода, в който ги купиха тези терени. Ако не им стигат парите, да се откажат да се разрастват толкова много и да се съсредоточат върху нещата, които имат, за да ги правят по-добре.

Лично за теб какво е ТИМ?

ТИМ би могло да бъде и нещо хубаво, ако не беше побългарен. В смисъл – ТИМ носи печата на цялата българска и балканска действителност, която ни представи пред света и Европа. Всеки гледа със скепцизъм  на тази територия населявана от българи.

Според теб ЕС, европейските институции как  гледат на ТИМ?

Не мисля, че имат някакво отношение. Те си казват: това си е български проблем и България да си го решава.

С какво ти e интересен Марин Митев, че искаше да направиш интервю с него?

Нещата тръгнаха още с делото, с което искаха да ме съдят. Изненада ме, че има чувство за хумор. За мен това е плюс. Който и да е насреща ми, ако има чувство за хумор  по някакъв начин ми стана симпатичен.

Но това достатъчно ли е? Има много хора с чувство за хумор.

Има много останали  въпроси  без отговор, който касаят и Марин Митев и развитието на целия холдинг.

Според теб тези въпроси някога ще получат ли отговор?

Силно се надявам, че някой ден ще получат отговор и че един ден тази формация ще започне да играе по цивилизовани правила без пари под масата и с реални експерти. Не мисля, че моето поколение ще го види, но се надявам поне поколението на децата ми да види нещо.

www.barometar.net




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2167786
Постинги: 1199
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031