Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 12:59 - Хорхе Букай и компания е време да се пенсионират
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1393 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В свое интервю психологът д-р Пламен Димитров казва: "Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. Това е цяла нова религия, проповядвана от амбициозни гурута" Прав е психологът, много е прав и неговото
интервю трябва да бъде прочетено от всички последователи на психолозите на душата, които агитират за позитивно мислене. Тези забогатели гурута проповядвят, без да отчитат факта, че човек има и негативни емоции, мисли, преживявания. Преди години си купих една подобна книга "Мисли и забогатявай", в която се агитираше да си повтарям по един час на ден как след 10 години ще имам 100 000 долара. След два дни повтаряне главата ме заболя зверски и разбрах колко безмислени са подобни книги. Ето още един цитат от интервюто на д-р Димитров: "Непрекъснато отвсякъде ни се внушава как трябва да мислим положително, което значи селективно. Така се манипулира критичната способност и психологическата гъвкавост на хората да използват целия спектър от опита и преживяванията си и да вземат правилни решения. Това е нужно за онези, които искат да контролират. Пример за такова манипулиране е обучението на фирмените служители." И тук е прав, защото в "Макдоналдс" например в почивките им се пускат филмчета за това, колко велика е фирмата и ги надъхват да бъдат част от една мултинационална компютърна игра. Защото служителите на "Макдоналдс" са като роботи, в тях няма нищо човешко и това е политика на фирмата. Още един цитат от психолога: " Вижте телевизиите – много повече време се отделя на шоута, програми, които дават поредното предписание за щастие и съветват как да живеем правилно, отколкото програми, с които фактите се проучват в дълбочина. Проникването е много съществено. То е част от медийната фантазия, че има контрол върху обществените процеси." Тук дори коментарът е излишен - реалитита, игри на щастието, разкази за невероятни съдби на случайно забогатели, предавания в които ни учат как да обичаме, как да бъдем позитивни и пр. Изводът за мен е, че тези психолози на душата трябва да си потърсят други занимания - Хорхе Букай и компания е време да спрат да бълват книга след книта и да се пенсионират. Защото на хората трябва да бъде оставена възможността да изживяват емоциите си, както пожелаят. Не, когато страдат някой болен мозък, от някоя идиотска книга да им нашепва: "Сега мисли положително, ти не страдаш, ти си щастлив!"
Иво Югов

Интервюто с д-р Пламен Димитров може да прочетете тук /http://www.barometar.net/56916/



Гласувай:
2



1. monaliza121 - В същността на позитивното мислене ...
07.01.2013 09:24
В същността на позитивното мислене стои умението да вземаш решения. Всяко решение е позитивно да доказване на обратното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2185015
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930