Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2020 13:07 - Вредители в журналистиката
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 481 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 03.12.2020 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Моята закваска в журналистиката идва от вестниците и от Петър Тодоров, който ме научи на занаята във вестник „Черноморие“. Истински вестникар, безкомпромисен учител, той искаше да се проверява всеки факт. Веднъж обърках името на вицепрезидент на САЩ и Петър ми вдигна грандиозен скандал. Оттогава проверявам всичко, за което пиша. Петър не позволяваше публикуването на непроверени факти – казваше, че журналистът трябва да има три надеждни източници на информация, за да публикува статията си. Не знам какво ще се случи, ако днес Петър Тодоров е главен редактор на някой сайт. Какво щеше да направи репортерите, които публикуват непроверени материали, слухове и нанасят непоправими вреди на професията ни.

Във Варна се навъдиха хора, които имат сайтове, но нямат хал хабер от журналистика. Тези безхаберници пишат неграмотно, с хиляди правописни грешки, публикуват непроверени новини, копират се един друг и се представят пред варненци, като журналисти. Какви журналисти сте, хора дошли от нищото? Вие сте вредители, които час по скоро трябва да си вземат шапките и да работят нещо друго.

Наскоро сайтът  bgreporter.info вкара в интрига депутатa от БСП, Иван Иванов. Анонимен репортер написа по повод побоя над активист на БСП от Долни Чифлик: „Според запознати със ситуацията във БСП – Варна това се е случило по поръчение на Иван Иванов – депутат на БСП.“

Според запознати? Кои са тези запознати, как се казват, какво работят?

Други сайтове подеха новината, която стигна до уж сериозния news.bg, който изведе в заглавие: „БСП-Варна сваля доверието си от депутат побойник!“ Какъв побойник е Иван Иванов, след като не е задържан от полицията и няма доказателства, че е такъв? Принудих се да напиша на „журналистите“ от news.bg: „Никъде в прессъобщението на БСП не се споменава думата „побойник“  – тя е ваша интерпретация. От БСП „свързвали“ Иван Иванов с побоя – по тази логика могат да го свържат с Джак Изкормвача. Колежката Панайотова е политически репортер и явно работи по темата, но без значение дали тя или друг е манипулирал читателите Ви с квалификацията „побойник“. Правите внушения, които не подхождат на медия като news.bg“

От news.bg не ми отговориха, защото не могат да оправдаят манипулацията си. Те не са журналисти, а търсачи на сензации. На тях не им пука, че набеждават някого за побойник преди да е приключило разследването на полицията. Преди да има обвинение от прокуратурата – тези псевдожурналисти наричат Иван Иванов побойник.

Анонимните мишоци от сайта bgreporter не подлежат на сериозен коментар. Става дума за вътрешнопартийни битки в БСП и във въпросния сайт се подвизава бившо пресаташе на Корнелия Нинова, обладано от чувство за мъст.

За жалост така се прави журналистика в България. Един слух се превръща в новина, която може да съсипе репутацията на всеки. Ако бях на мястото на Иван Иванов щях да осъдя вредителите от bgreporter. Да имат обица на ухото, следващия път, когато решат да си играят на журналисти.

Иво Югов

barometar.net



Гласувай:
1



1. morskipesni - Не го знам какъв е бил,
03.12.2020 14:28
но днес лицето П. Тодоров е един дребен търгаш, (наглец, на границата с откровената просия) и "издател" на чалга- бумащина.
цитирай
2. apostapostoloff - Принудих се да напиша на Иво Югов:
03.12.2020 14:49
"Наскоро сайтът bgreporter вкара в интрига депутатА(ът) от БСП..."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2166663
Постинги: 1198
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031