Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2021 18:52 - Недонаправени хора
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 318 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Има такива хора – правени, но останали недовършени. При тяхната направа Господ не е вложил достатъчно старание. Виждаш ги отвън – жизнерадостни, любезни, добри, но когато погледнеш в същността им разбираш, че са недонаправени. Създателят е забравил да вгради в тях морал и честност. На пръв поглед изглеждат наивни, дори простодушни, но това е маска. За тях лъжата е нещо нормално. Те я използват, когато искат да се измъкнат от обещанията си.

Недовършените хора обичат да обещават. Те знаят, че няма да изпълнят обещанието си, но от страх да не ви изгубят започват да ви будалкат. Тяхната основна движеща сила е интересът. Той включва парите, властта и контактите с влиятелни хора. Ако притежавате едно от тези неща, недонаправените се лепват за вас, като гербова марка. Добри актьори, те ви правят дребни услуги – а насреща искат големи услуги. Те са нахални и прикрити. Дори, когато сте им направили сериозна услуга, а те се издънват – не го вземат присърце. Не им пука за вас. Продължават напред в очакване на нови услуги. Те са ненаситни в наглостта си.

Както споменах, те нямат морал – създали са свои, извратени правила и сбъркана философия за живота. Правилата са ясни – намирам подходящия човек с власт, контакти или пари и се възползвам максимално от него. Правя му дребни услуги, забавлявам го и му създавам усещането, че сме приятели. Философията на недонаправените е цинична: Искам да правя пари, без да подбирам средствата за това.

Когато усетят мириса на пари лицата на тези наглеци се променят. Омекват, стават пухкави и добри. Те ще ви свалят Голямата мечка от небето, за да излъжат колко държат на вас. И когато постигнат целта си ще поискат втора услуга, трета…до безкрай.

Всъщност, не до безкрай. Защото в хубав, слънчев ден маските на недонаправените падат. Трудно е да се правиш на добър дълго време, когато отвътре си прогнил от алчност. Когато маската падне пред нас застава истинското Аз на нахалника: авторитарно, манипулативно, дребнаво и жалко.

В този миг ви съветвам да припомните на недонаправения всички лъжи, които е изрекъл и да поискате да се извини. Той няма да го направи. Тогава с чиста съвест му кажете, че го изстъргвате от живота си.  

Не го мислете. Прилепалото веднага ще потърси друг човек, на който да прилага номерата си.

За вас остава поуката да разпознавате недонаправените още в началото. Това е трудна задача. Но не и невъзможна. Бъдете нащрек, когато видите прекалена любезност, услужливост и неестественото желание на някой простодушен добряк да ви се хареса.

Иво Югов

barometar.net

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2183142
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930