Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2021 14:07 - Съкрушената Варна
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2560 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Варна отдавна не е градът, който помня от детството си. Варна е мръсна, пренаселена, зарината с боклук и изнервени селяндури, дошли от всички краища на България. Варна се превърна в депо за младите, които идват в учат в университетите й, и после отпрашват  в Западна Европа.

Варна не е умиращ град. Варна е умрял град, който разчита само на туризма и услугите. Но какъв туризъм има във Варна? Въпреки реновираното Ларго и подстъпите към Римски Терми, туристи във Варна има малко. Разчита се на българи, които плащат за евтино море. Атракционната зона на Морска гара, която щеше да бъде зона за отдих се превърна в кръчмарник. Наместинк там е Маджо, а както е известно мутрите нямат усет за красивото. Мутрите искат да печелят пари.

Варна се задъхва. Варна е съкрушена. Като гъби никнат грозни блокове. Няма градско планиране - до соцблокчета се появяват модерни сгради. Във Варна има стотици изоставени къщи - символ на наследници, алчни за пая си. А каква беше Варна преди: 

Омайна с морския си въздух, с писъка на чайките, със свободния си дух, ключът за в къщи, който нашите ми сложиха на врата, когато бях 5 годишен, бабата със синя коса, която ни разказваше как се е къпала в магарешко мляко, утрините, в които чувах вехтошарят как вика: „Вехтошарууу, стари дрехи купувам!“, а матрапазите му пригласяха с „Рибеее, рибеее..кефал рибееее! Бели скариди, морски черешиии!”“. 

 Варна беше фото Мексико, Рибарският мост, от който скачахме във водата, попчетата, които ловяхме под Аспаруховия мост, прашната топка, след която тичахме, ожулените колена, мирисът на водорасли и черупките от миди и рапани, локвите в които шляпахме, фунийките, патлангачите с барабонки, досовете за лимки, кино „Култура“, където гледахме филмите с Гойко Митич, бордюрите, на които играехме на ръбчета, а когато пораснахме седяхме на тях и мечтаехме. Варна беше любовните трепети на сърцето, дъждът, който трополи на перваза, разделите, изневерите, тъгата. 

Варна разтваряше топлата си пазва за всеки, който иска да се сгуши в нея, да погали морето, да тича по пясъка, да посрещне изгрева на морския бряг. Варна беше гезмето, по което се прибирах рано сутрин, уютната улица по която вървя, първото крайбрежно капанче, Младежката, където слушахме „Щурците“. 

Варна е стиховете на Валери Станков, картините на Стоимен Стоилов, пламъка в очите на Катя Папазова. Варна е дух, който веднъж проникне ли в теб – остава за цял живот. 

Но този дух днес е посърнал, прашен и застоял. Варна се пренасели с идиоти, които не милеят за нея. Варна е налазена от простаци, които фучат с коли и мотори, мърсят и надуват чалга. Чалгари по душа, които НИКОГА НЯМА РАЗБЕРАТ какво е Варна! 

Защото, за да разбереш Варна трябват десетилетия. И обич! 

Иво Югов
barometar.net



Тагове:   Варна,


Гласувай:
4



1. milady - ужасната истинаа..:))) и плача,всяка вечер....
01.07.2021 14:29
а във Валенсия, има..цяла"една варна!!!!
там е Младостта, и Духът на моята Родина...

Варна е дух, който веднъж проникне ли в теб – остава за цял живот.

Но този дух днес е посърнал, прашен и застоял. Варна се пренасели с идиоти, които не милеят за нея. Варна е налазена от простаци, които фучат с коли и мотори, мърсят и надуват чалга. Чалгари по душа, които НИКОГА НЯМА РАЗБЕРАТ какво е Варна!

Защото, за да разбереш Варна трябват десетилетия. И обич!
цитирай
2. germantiger - много драма, стига лигавене от мъж
01.07.2021 20:39
много драма, стига лигавене от мъж
цитирай
3. notfun - :-))
01.07.2021 20:48
Tигре, пак си прав...
ама, да пропадне такъв град като Варна,
си е голям сакатлък, брат)
цитирай
4. barin - Здравей, ugov. Варна много се пр...
02.07.2021 13:53
Здравей, ugov. Варна много се промени. Някои неща са за хубаво, има разнообразия и развлечения, но е много мръсно. Като идвам от планина го усещам най-добре, защото аз живея във Варна и не усещам, може би съм свикнал с въздуха. Помня нещата, за които пишеш, бях тогава малък.
Поздрави!
цитирай
5. planinitenabulgaria - Не само на Варна съдбата е такаава..
21.07.2021 18:48
Причината за пренаселването на градовете и превръщането на големи региони от страната в ничия земя е разрушаването на основата на страната ни, селото, след сталинската колективизация. Това прогони хората от селата в градовете, където не им бе мястото и постави началото на разрухата на страната, вкрючително и духовната, която се разразява и днес. Избита или отеснена бе и интелигенцията. В душите на хората с нарушена или липсваща ценностна система се намести чалгата, простащината, лице на която днес са Трифонов, Радев, Манолова и още много-много като тях. Спасение за страната няма, защото няма мислещи хора. Повечето са се отдали на магията и вълшебните заклинания, не желаят да се трудят, а да търкат картончета с надежда за леки печалби.
Много точно е описанието за Варна, но то важи не само за нея
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2178236
Постинги: 1200
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930