Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2014 13:03 - Кога ще реагират институциите на нарастващата популация на котки във Варна?
Автор: ugov Категория: Новини   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.11.2014 13:28


 

Вчера от организацията Animal Hope Varna разпространиха съобщение, че във Варна има котешка чума. Става въпрос за котешки  вирус със сезонен характер, наречен Панлевкопения, който е включен в редовната годишна ваксинация при котката. Въпросната котешка чума не била опасна за хората, но ние питаме: кога отговорните институции ще реагират на неконтролируемата популация на котки във Варна? За разлика от кучетата, които се кастрират и така се ограничава популацията им, във Варна никой не обръща внимание на котките. Не се вземат мерки за ограничаване на популацията им, която нараства с всяка изминала година и е време Община Варна, Регионалната здравна инспекция и неправителствени организации да обединят усилията си и да направят нещо по въпроса. През 2012 г. РЗИ информира, че 9 варненци са  ухапани от улични котки, а 62 са случаите, в които става въпрос за ухапване от домашно куче или котка. Колко трябва да станат случаите на ухапани от улични котки, за да реагират институциите? .

Броят на бездомните котки скача бързо във Варна, алармира преди година д-р Марина Иванова - ръководител на проекти "Грижа за бездомните животни" в неправителствената организация "Четири лапи". Работата с котките е доста по-сложна от тази с кучетата, тъй като те се размножават много бързо и са трудни за залавяне, защото са недоверчиви, отбеляза ветеринарът. По думите й хората не осъзнават популацията им като проблем, тъй като са кротки, не хапят и не натрапват присъствието си. Основните оплаквания от котките са свързани със силното мяукане в сезона за размножаване и с наличието на бълхи. 

Бързото разрастване на популацията на котките се дължи на някои особености в размножаването им, посочи специалистът. От ранна пролет до есента женските раждат по два-три пъти, най-често по 2-4 котета. Средната продължителност на живота на уличните котки е 5-6 години. „Не мисля, че трябва да стигаме дотам, да осъзнаем, че имаме голям проблем с популацията на бездомните котки, за да работим върху нейното регулиране и намаляване“, посочи специалистът. 

Освен кастрацията, която трябва да достигне 80 на сто при домашните животни, за преодоляване на проблема с бързо нарастващата котешка популация експертите предлагат още няколко решения. Сред тях е поставянето на контейнери за отпадъци, които се затварят, тъй като размерът на популацията зависи и от наличната хранителна база. 

Важни са и редовното сметосъбиране и сметоизвозване, както и затварянето на прозорците към мазетата в стари блокове и кооперации, в които се крият котешките семейства.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2167953
Постинги: 1199
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031