Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 13:19 - Ще има ли изненади в депутатските листи на Варна 2
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 1295 Коментари: 0 Гласове:
0



След като разгледахме хипотезите в подреждането на кандидат-депутатската листа на ПП ГЕРБ, идва ред и на БСП. В партията столетница с пълна сила важи правилото, последната дума да имат от Позитано 20 и този факт е бил причина за не едно или две сътресения в БСП-Варна. Помня какво беше огорчението на Меглена Плугчиева,  когато през 2001 г. не стана депутат за сметка на проф.Андрей Пантев, който предпочете да влезе от Варна, а не от Монтана, където беше водач. Вече няма да коментирам какво свърши професорът за морската столица, ще добавя само, че ако и на тези избори Сергей Станишев го включи в кандидат-листата от Варна ще надмине себе си по нахалство. Анализатори предричат сигурно място за областният лидер на БСП-Варна, Красимир Янков, който освен, че е протеже на Петър Димитров не е известен с нищо друго. За депутатско място се готви и Борислав Гуцанов, чиято политическа кариера е сложна и белязана с възходи и падения. Но Гуцанов си остава най-популярното лице на партията, с голям опит в общинските дела, обръгнал в политическите битки. Едва ли ще се откаже от пореден мандат и Петър Димитров, който не мели брашно с Гуцанов и за последните 4 години загърби проблемите на Варна. В БСП-Варна нови лица няма, с изключение на Светла Такева, която може да бъде включена в листата. Водач най-вероятно ще е Сергей Станишев или Петър Курумбашев, който има общо с Варна, колкото проф.Пантев. Едва ли проф.Анелия Клисарова и доц.Лидия Петкова ще загърбят медицинската си работа, за да търкат депутатската банка, същото важи за Аврам Тодоров и проф.Николай Джагаров, които са работещи общински съветници. БСП-Варна имат твърд електорат, който им дава възможност да имат двама или трима народни представители, което ще бъде добър резултат предвид сложната ситуация, в която се намира партията.

Оптимисти са в ДСБ, където водачът на листата Радан Кънев смята, че “реалистичната цел пред автентичната десница е да вкара двама депутати от Варна плюс още двама от останалата част на Североизтока.” Тази цел е непостижима, като се има предвид, че на последните парламентарни избори ДСБ, които бяха в Синята коалиция нямат и един депутат от Варна. Родовите връзки на Радан Кънев с града ни, едва ли ще свършат работа на предстоящия вот, защото за варненци той си остава парашутист, спуснат от София. Разпознаваемите лица на ДСБ в морската столица са проф.Димитър Камбуров и Ивайло Митковски, които периодично свикват пресконференции и атакуват управляващите. Прогнозата ми е, че ако Иван Костов не се коалира с друга партия няма да има депутат от Варна.

СДС е в патова ситуация и не знам как ще мобилизира десни избиратели да гласуват за тях. Когото и да сложат за водач на листата си трудно могат да разчитат на депутатско място, за което на последните парламентарни избори във Варна бяха необходими около 21 000 гласа.

По-големи са шансове има евентуалната коалиция между Атака и ВМРО, но с известни условности. Настоящите депутати на Атака от Варна, напуснаха партията и тя няма разпознаваеми лица в града. Във ВМРО, лидерът Красимир Каракачанов едва ли ще постави на избираемо място опонентът си Костадин Костадинов, който се прочу с акции в ромските махали на Варна и предложения за смяна на имената на местности. Когото и да издигне патриотичната коалиция обаче може да разчита на две депутатски места, предвид подкрепата, която получи на последните парламентарни избори.

На едно депутатско място могат да разчитат от ДПС, предвид твърдия електорат, който имат във Варненска област.

“Партия на гражданите” на Меглена Кунева може да се окаже изненадата или разочарованието във Варна. Навикът на варненци да гласуват протестно може да прелее гласове от ГЕРБ в новата формация. Но вглеждайки се в “новите лица” на партията като Даниел Вълчев, които въобще не са нови, “Партия на гражданите” може да разчита на максимум един депутат.

Партия “Горд” на Слави Бинев едва ли ще постигне нещо на изборите, предвид 10 годишната присъда, която получи координаторът й за Варна Иван Славков. Същото се отнася и за партия “Лидер” на Христо Ковачки.

Практиката е доказала също, че независими кандидати за народни представители също нямат шанс във Варна. Иво Югов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2182706
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930