Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2014 13:49 - Грешките на Кирил Йорданов, които Иван Портних дано не повтори
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове:
1



Когато човек живее в един град рано или късно разбира дали управниците полагат достатъчно усилия за просперитета му. Живея във Варна над 40 години и още чакам районните кметове да поставят кошчета за боклук, където е необходимо. Над 25 години чакам да се реновират тротоарите в града, както и уличното осветление. Бездомните кучета и котки станаха част от пейзажа, не се полагат усилия в областта на градското планиране. Дупките по улиците са наболяла тема, която бившият кмет Кирил Йорданов не можа да реши за над 13 години управление. Защо Варна не прилича на себе си? Къде се коренят причините морската столица да загуби блясъка си? Има ли шанс новият кмет Иван Портних да промени мрачното статукво? Ще се опитам да отговоря на тези въпроси, без да претендирам за изчерпателност. И ще направя паралел между приоритетите на Кирил Йорданов и тези на новия кмет, който макар и само от 6 месеца на поста направи заявка за сериозни промени в управлението на Варна. 

Детски градини 

При Кирил Йорданов местата не достигаха, стигаше се до абсурдни ситуации. Родители спяха пред детските градини да чакат ред да запишат децата си, разиграваха се томболи, завихри се корупция. Кирил Йорданов не взе проблема присърце и за 11 години / от 2000 до 2011 г./ основно чрез разширения е осигурил 2195 места, а Иван Портних за 6 месеца осигури 610 места. в детските градини. Направете си сами изводите за темповете на работа на двамата. 

Европейски проекти 

До 2007/2008 година европейските проекти не присъстваха в личния периметър на Кирил Йорданов. Съответно Община Варна закъсня безвъзвратно в усвояването на европейски пари, за разлика от други градове като Бургас, Пловдив и София. Тук според мен е голямата вина на Кирил Йорданов, който предпочете да баламосва варненци с пищна новогодишна заря, скъпи плочки на площад "Независимост" /оказали се и негодни/ и помпозна коледна украса в центъра на града. Приказката свърши, когато Бургас изпревари Варна и изяви претенции да е Морската столица на България. Иван Портних завърши голям европейски проект /транспорт/, осигури линеен ускорител, в процес е реновирането на Ларгото, работи се по помпена станция "Акациите" и тласкател "Варна", но му предстои много работа, за да докаже, че Варна може успешно да усвоява европейски средства. 

Градско планиране 

В обширен материал от лятото на 2011 г. - http://web.barometar.net/37416/  описах недостатъчните усилия на Кирил Йорданов в областта на градското планиране. Естетика,  Безопасност, Интегриране на изостаналите квартали, Преустройство и обновяване, Транспорт, Околна среда,   Светлини и шум са част от компонентите на градското планиране, по които Кирил Йорданов не свърши необходимото. Иван Портних няма много време да промени статуквото, но ако положи усилия може да положи основите на модерно градско планиране, от което Варна има нужда. 

Улици, тротоари, инфраструктура 

Тук думите са излишни. Кирил Йорданов бе цар на кърпежите на дупки с асфалт /дали това беше асфалт?/, който се разпадаше след месец/два. Гражданите се принудиха да кръщават дупки с името му, да протестират пред общината - ефект нямаше. Пътищарските фирми взети под крилото на кмета просперираха, начисляваха суперскъп асфалт, а Варна заприлича на град в следвоенно положение. Новият кмет Иван Портних обяви нова политика - вместо кърпежи, основни ремонти на възловите булеварди и улици. Започна с ул. Брегалница и заложи в Бюджет 2014 г. два пъти повече пари за преасфалтиране и три пъти по-малко пари за кърпене. 

Туризъм 

В този отрасъл лоша шега на хотелиери и ресторантьори изигра мисленето на Кирил Йорданов. Юрист по професия, той нямаше подхода на мениджър и приемаше срещите си с представителите на туристическия бранш като тежко бреме. Не им съдействаше, смяташе че те само искат облекчения от общината, без да предлагат нищо насреща. В резултат - във Варна потокът от туристи замря. Чужденците предпочитаха да си стоят в хотелите и да пазаруват от хипермаркетите. Градът нямаше място, където да спират автобусите с туристи, забележителностите не се реновираха и тук е втората голяма грешка в управлението на Кирил Йорданов. Участието в туристически изложения може да се приеме, като безплодни разходки на общинари, които нямаха никакъв ефект върху туризма в града. Новият кмет Иван Портних заложи на промяна в инфраструктурата, изграждане на паркинги, отделяне на средства за реновиране на туристически забележителности. Той създаде дирекция "Туризъм" в Община Варна и предвижда превръщането на района от басейн „Приморски“ до Морска гара в зона за отдих и развлечения.

 

Иво Югов

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2167359
Постинги: 1199
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031