Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 13:08 - Кой стои зад навлизането на Марешки на пазара за горива?
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 4449 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 24.02.2016 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Какво цели бизнесменът Веселин Марешки с навлизането си на пазара за горива и кой стои зад него? Това са двата въпроса, на които ако се намери отговор ще бъде обяснен "феноменът" как една бензиностанция във Варна свали цените на бензина и дизела в морския град. Според конкуренти на Марешки, той внася контрабандно горива или си прави PR , тъй като по техни изчисления аптекарския бос губи по 10 000 лв. на месец от  обекта си. Не се оправдаха обаче очакванията им, че Марешки ще остане с една бензиностанция, той вече обяви намеренията си да открие нови 20 обекта в цялата страна. Явно не става дума за PR или за потвърждение на слуха, че Марешки е продал аптеките си и търси нова пазарна ниша. Очевидно е, че ходът на Марешки с евтината бензиностанция не е импулсивен, а добре премислен. Стои ли друг корпоративен играч зад Марешки, може ли да разчита на държавна подкрепа, се питат анализатори на пазара за горива? Любопитна е хипотезата, че тъй като част от обектите на големите вериги Лукойл, Еко, Шел работят на франчайз, ако Марешки увеличи обектите си и поддържа ниски цени на горивата, ще принуди конкурентите си да продадат бизнеса си. Кой има интерес да овладее бизнеса на големите вериги бензиностанции? Едва ли е Марешки, става дума за по-мощен, корпоративен играч. 

Тази хипотеза е колкото невероятна, толкова и възможна. В България е практика да се нулира или отнема печеливш бизнес, последният пример е с бившият борец Гриша Ганчев, който бе принуден да затвори заводите си за преработка на захар. Но дори големите вериги бензиностанции да не продадат обектите си, с евтиното гориво Марешки показа на клиентите, че те работят с големи маржове. По неофициални данни големите вериги правят между 24 - 40 ст. от разликата - цени на едро и дребно. Показването на светло на големите им маржове е умишлено търсен ход, зад който едва ли стои Марешки. Той е удобното острие, което работи за много по-сериозни корпоративни интереси. Времето ще покаже кой стои зад Марешки, какви са дългосрочните цели на евтината кампания за горива и кой ще спечели от нея. Ясно е, че големите вериги бензиностанции търпят загуби, но не е ясно, ако Марешки отвори обекти в цялата страна дали ще издържат на цените му. Валентин Златев се чуди откъде Марешки зарежда горива и дали си плаща данъците и акцизите. Във Варна собственици на аптеки също се чудиха откъде Марешки зарежда евтини лекарства, но докато се чудиха той направи 340 аптеки в цялата страна и стана лидер на пазара. 

"България не облага с максимално висок акциз горивата, за да може цената да е по-добра за потребителите, но това не се случва – облагодетелстват се търговците." - казва Марешки и подава топката в полето на премиера. Да видим дали Борисов, който преди години за нула време го убеди да стане спонсор на ФК "Локомотив" - Пловдив ще му отговори. С днешна дата премиерът е казал само, че народът иска евтино гориво, а министър т на икономиката Божидар Лукарски похвали Марешки за ниските цени.




Гласувай:
11



1. ekzoter - бензин, дизел
24.02.2016 17:22
Какво значение има за нас кой кой е на пазара. Ние искаме евтини горива за колите си и той ни ги дава. Той откъде се снабдява и кой стои зад него хич не ме интересува.
цитирай
2. felixedmundovich - НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА!...
24.02.2016 21:19
"...Какво значение има за нас кой кой е на пазара. Ние искаме евтини горива за колите си и той ни ги дава. Той откъде се снабдява и кой стои зад него хич не ме интересува."

Да де, ама Москва не вярва на сълзи . А на сополи -хич, но вероятно е спокойна ,че има дебили да се радват на инвазията и !
цитирай
3. planinitenabulgaria - Един привет на блогъра с ник Джерджински:
24.02.2016 21:44
https://www.youtube/watch?v=CEfPo9R4K7g

И една информация, валидна към днешна дата, ако някой отвори този блог:
В Албания едиин литър бензин струва 1,20 лв по нашия курс, пропанбутанът е 0,65 лв. В САЩ бензинът струва 2.50 долара за галон, която е около пет литра и това означава 0,88 лв./литър. В Турция бензинът е малко по-скъп заради акциза върху него, почти същата както у нас е цената в Сърбия, където държавата избива икономическия си крах от добавки към бензина. А те се включват в цените, така проблемът с изоставането в технологичен аспект на Сърбия и липсата на пазар с ЕС няма да се оправи. В Гърция също име добавки върху цените на бениза и там е дори по-скъп отколкото при нас. Парите там обаче отиват в държавата да попълва дупки в бюджета си, а не в джобовете на олигарсите.
Като приятел на Путин и на В. Златев обаче аз настоявам да си плащам/е/ по 5 лв./литър за бензина, а ако мога , на Магарешки мамето му на момекули че разкатаем. Да знат всички, че срещу Путин не трябва да се тръгва. На негово място още ще подскоча цените...
цитирай
4. emodim - Ти или си пълен идиот или ти плащат монополистите.
25.02.2016 13:54
Какво значение има кой стои зад него,след като може да продава евтино и да печели?
Определено е забелязъл,че цените на горивата са с огромна печалба,и монополистите,заблуждават всички със измислени разходи,счетоводни номера, и изнасяне на печалбите със финансовите акули...
Няма да говорим,че лагодарение на такива като твоя милост,едни 20 млрд.лева изчезват от България всеки две години...Просто храним други държави и народи,следствие на такива "специалисти" като твоя милост.
Това мило явление се нарича "износ на капитал",но следствие на това действие,ние ще бъдем още много години най-бедната страна в Европа....
Не си ли задаваш,елементарния въпрос,след като цените на почти всички стоки у услуги са ни Европейски,защо доходите ни са африкански...
Такива като теб,ще кажат "ооо ниска ни е производитеността на труда"....!
Глупости!
Истината е,че всичко в тъй наречената " пазарна икономика" в България е изкривено и всики работят за монополистите,които си налагат ценовите равнища,както им харесва,и след което си изнасят печалбите в чужбина,за да си ги разделят с "инвеститорите"....
А ти продължавай да търсиш под вола теле и да си правиш свободни съчинения...
Поне искай Лукойл,Шел или ОЕМВИ да ти платят колкото ти се полаг,защото си мисля,че и за тези глупости,не си поискал достатъчно пари...!
цитирай
5. embata70 - Имтересно какво ще последва
28.02.2016 16:48
Какво ще последва за ЛУКОЙЛ ако наистина се установи картел(договаряне) От момента на закупуване на рафинерията в Бургас до сега не е отчитана печалба-т.е. не е плащан корпоративен данък(50 % от печалбата) Айде познайте как ще се извърти Цацаров?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2179752
Постинги: 1202
Коментари: 1287
Гласове: 1664
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930