Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 18:00 - Синът на Първановия олигарх Миню Стайков ли поръча Деси Зидарова?
Автор: ugov Категория: Новини   
Прочетен: 8226 Коментари: 3 Гласове:
1



Пребитата актриса и модел Деси Зидарова е напуснала съпруга си Веселин Янев, заради 20-годишния милионер Стайко Стайков, син на небезизвестния Миню Стайков - собственик на алкохолната империя "СИС индъстрис". Феодалът от Карнобат изплува в разработката срещу бившето ченге Иван Иванов, като един от спонсорите му. Миню Стайков бе посочен, като един от разпространителите на фалшиви бандероли за алкохол лично от Ваньо Танов, но силните му политически протекции не позволиха да започне съдебно дело срещу него. Ето какво пише журналистът Йово Николов във вестник "Капитал" през 2005 г.

"При мащабна операция в рамките на три месеца на територията на цялата страна в складове и офиси, свързани с фирмата „СИС индъстрис“ ООД, бяха открити десетки хиляди бутилки алкохол с неистински бандероли, както и напитки с бандероли, неотговарящи на грамажа и алкохолния градус... спецполицаи атакуваха офиси и помещения на „СИС индъстрис“
Миналата седмица операцията беше финализирана с обиски в офиса на „СИС индъстрис“ в сградата на бул. „Джеймс Бауч­ер“. Обиски са направени и в складове на дистрибутори на фирмата в Илиянци и Горубляне. В Илиянци са намерени над 8 хиляди бутилки с фалшиви бандероли или облепени с бандероли за бутилки с по-малка вместимост. Повече от 10 000 бутилки са открити и в склада в Горубляне. Там обаче освен бутилките с фалшиви бандероли са открити голямо количество бутилки с бърбън. Фирма „СИС индъстрис“ обаче няма лиценз за производство на бърбън. От случая са се заинтересували и от американското посолство, което е поискало информация за фалшифицирането на бърбън. Известно е, че американците налагат санкции на държавите, които използват пиратски техни марки продукти.
Обиски са били направени и в складовете и производствените помещения на фирмата в карнобатските села Венец и Церковски. Там са открити 1300 бутилки с фалшив бърбън и други 1200 бутилки с фалшиви бандероли.
Случващото се на фирмата е в някакъв смисъл римейк. „СИС индъстрис“ неведнъж е била обвинявана във всички възможни грехове, свързани с производството на алкохол.
Всъщност проблемите за алкохолната фирма, чието име се свързва с бившата силова групировка СИК (най-малкото защото офисите и се намират в така наречената сграда на СИК на бул. „Джеймс Баучер“, където миналата година беше взривен президентът на икономическата структура на групировката Стоил Славов с тримата си гардове), започнаха още през лятото на 1997 г. Тогава НСБОП разкри печатница за производство на фалшиви бандероли в Габрово. При последвалите обиски в дома на служител на „СИС индъстрис“ бяха намерени огромни количества бандероли, а експертизата тогава показа, че са произведени в същата печатница.
През 1998 г. по заповед на тогавашния премиер Иван Костов НСБОП проведе операция „Градус“, чиято цел беше да спре контрабандата на алкохол в България. Тогава може би единствената фирма, чието име беше публикувано като нарушител, беше „СИС индъстрис“ като заподозряна за контрабанда на спирт. Една от причините за „осветяването“ на фирмата е това, че Службата за предотвратяване на данъчни престъпления беше установила, че „СИС индъстрис“ е платила за периода 1997 - май 1998 г. 4.3 млн. бандероли, а за същия период е закупила от всички стъкларски заводи в България 13.4 милиона бутилки. Пак по документи фирмата за същия период от време беше закупила 2.2 млн. литра спирт. Според изчисленията на данъчните било твърде вероятно фирмата да е продавала напитки с фалшиви бандероли. През 2000 г. при проверка в хипермаркетите „Метро“ бяха открити 84 000 бутилки с фалшиви бандероли, произведени от четири фирми. Едната от тях отново беше „СИС индъстрис“. Малко по-късно синдикалният лидер Константин Тренчев обвини СДС и Евролевицата, че покровителстват фирмата.

Проблеми с правосъдието

Изобщо през всички години на изграждане на алкохолната империя и фирмите, производители на марките „Савой клуб“ и „Карнобатска гроздова“, и някои техни собственици са били разследвани от властите. Основните дирения са заради нередности при вноса на спирт. Практиката е СИС или друга свързана с тях фирма да внесе спирта на временен внос, след което „го продава“ на фирма фантом. Така отговорността за плащането на митните сборове и такси остава за фалшивата фирма, а спиртът се усвоява в заводите в Карнобат. Нелегалното производство довежда до нуждата от фалшиви бандероли и така кръгът се затваря.
Срещу Миню Стайков е имало разследвания за незакрит временен внос през 1999 г. През 2001 г. е образувано друго следствено дело срещу него по чл.257, ал.1 на Наказателния кодекс, който се отнася за данъчни задължения. Следственото дело обаче е прекратено миналата година поради недоказаност на обвинението. Изобщо в повечето случаи, в които Миню Стайков е бил обвиняван в нещо, се е измъквал сух от правосъдието. Емблематичен е случаят, когато е обвинен в убийството на 20-годишния Стефан Иванов. Според обвинението на 17 юли 1993 г. Стайков е нанесъл побой на Стефан Иванов с дръжката на пистолета си, вследствие на което младежът умира по-късно в болницата. В мотивите за оправдателната присъда на Бургаския окръжен съд през 1998 г. има настина „трогателни“ реплики. Според съдията наистина е имало съприкосновение между Миню Стайков и Стефан Иванов, при което Стайков „е нанесъл с разтворена длан два-три шамара, но те са били по-скоро козметични...“, смъртта на Иванов настъпила, след като той си ударил главата в болничното шкафче. Иначе прякорът на Миню Стайков - Апаша, е получен далеч преди това време. Своя бизнес той започва с търговия на цигари и алкохол и, както сам разказва, се разраснал, след като срещнал ливанеца Жозеф Фегали през 1993 г.
Карнобатската фирма винаги е търсела

Политическо покровителство

При управлението на СДС „СИС индъстрис“ беше сред дарителите на фондацията на тогавашната премиерша Елена Костова „Бъдеще за България“. Собственикът на фирмата Миню Стайков е сред поканените бизнесмени да дарят пари за президентската кампания на Петър Стоянов през 2001 г. При управлението на НДСВ фирмата получи субсидия от 1.5 млн. евро по програма САПАРД, с помощта на който разшири мощностите си и започна собствено производство на спирт. През 2003 г. президентът награди Миню Стайков с юбилеен медал „100 години Илинденско-Преображенско въстание“ като радетел на тракийската кауза и спонсор. По време на празниците на Карнобат миналата година заводът за производство на алкохол беше посетен и от президента Георги Първанов и депутатите от БСП Любомир Пантелеев и Стойко Танков. Президентът получи като подарък от Миню Стайков ловна пушка „Меркел“, германско производство, с колекционерска стойност след като откри модернизирания завод на СИС. Миналата година в биографична статия за живота на бизнесмена той се хвали, че неговият съд­ружник Жозеф Фегали е получил българско гражданство. Проверка на вестника показа, че Фегали е бил предложен да получи българско гражданство от министъра на държавната администрация Димитър Калчев заради особени заслуги към българската държава. От кабинета на министър Калчев не успяха да си спомнят дали наистина е предлагал ливанеца за български граждани. От прессекретариата на президентството пък заявиха, че това били лични данни и не могат да оповестят дали това е вярно.
В края на миналата година се появиха информации, че карнобатската партийна организация на БСП е номинирала Миню Стайков за кандидат-депутат от листата на БСП.
Месец преди да бъде приключена проверката на „СИС индъстрис“, полицаи от НСБОП се оплакаха, че са правени опити за вмешателство в работата им. "


Тагове:   мутри,   олигарх,


Гласувай:
1



1. borsi - Хора от "класа", с една ...
30.11.2009 18:18
Хора от "класа", с една дума.
цитирай
2. анонимен - Хора от "класа", с една ...
19.10.2011 10:24
borsi написа:
Хора от "класа", с една дума.


...боли го Миньо гъза

Бизнес – „прозрачен“ като стъкло - милиони в бутилка
Материалите са изпратени в:
Министерство на вътрешните работи,
Прокуратура на Република България,
Национална агенция за приходите,
Посолство на САЩ в Република България.
И КАКВО ОТ ТОВА???
http://stigabe.com/index.php?tmp=912248545&t=14
цитирай
3. анонимен - WWW.STIGABE.COM : Бизнес – „прозрачен“ като стъкло - милиони в бутилка
19.10.2011 10:27
[URL="http://stigabe.com/index.php?tmp=912248545&t=14"][B]Бизнес – „прозрачен“ като стъкло - милиони в бутилка
Материалите са изпратени в:
Министерство на вътрешните работи,
Прокуратура на Република България,
Национална агенция за приходите,
Посолство на САЩ в Република България.[/B][/URL]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2192939
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930