Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2020 19:21 - Права, задължения и някои характеристики на Овцете в България /по време на пандемия/
Автор: ugov Категория: Забавление   
Прочетен: 712 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Носенето на маски на открито по схемата „Иди ми – дойди ми“ – тоест правителството заповядва „Носете маски“ и народа се втурва да се забражда с маски, но ХОП ИЗНЕНАДА – на другия ден същото правителство отменя заповедта и казва на хората – „Не носете маски!“ и те ги махат е АБСОЛЮТЕН ТЕАТЪР НА АБСУРДА. Интересно – ако Борисов всеки ден сменя позицията си и нарежда: Носете маски, не носете! – дали стадото ще се обърка и няма да знае какво да прави? Или стриктно ще спазва заповедта, докато главите на поданиците се замаят от носене и сваляне на маските. В контекста на абсурдното поведение на голяма част от нашите сънародници е следващият текст: /Б.Р на www.barometar.net./


„България е държава разположена в югоизточния край на Балканския полуостров. Тя от край-време е известна с преобладаващо овчия си характер, дължащ се на широкото разпространение на отглеждането и облагородяването на добитък, предимно овце, но има и говеда, мулета, свини и др. В тази страна ролята на овчарските кучета се изпълнява от няколко глутници вълци, които овцете периодично, демократично сменят на всеки прибилизително четири години. От орлов поглед обаче, може да се види, че всъщност всички глутници се управляват от висш вълчи съвет, които режисира появата на една или друга глутница , като прелива вълци от една глутница към друга или изважда на полето вече порасналите млади вълчета, синове на по-стари вълци.

Чрез този привиден демократизъм, вълците успяват да пресекат достъпа до управлението на стадото, на овце от самото стадо, като ако се появи някоя рогуша, те моментално я разкъсват, обяснявайки на стадото че тя е била болна от опасната болест „луда овца“ и заплашвала чистотата на породата. Вълците полагат изключителни усилия за запазване овчия характер на стадото, като го доят всеки ден и го стрижат най-малко два пъти в годината, освен това те го водят на паша в не дотам обилни пасища, като по-този начин го държат постоянно в състояние на недояждане и му обещават, че ще го заведат на по-обилни пасища, които щели да бъдат достигнати след следващия преход. За да бъде по-лек прехода, те обясняват на овцете, че е наложително да бъдат извънредно остригани, което щяло да им помогне да издържат на тежкото изпитание и в крайна сметка да нагазят в европейските пасища.

Учудващо е как вълците се грижат за духовната култура на стадото си! Те са приобщили към стадото известно количество, свини , патки, крави, бичета, мулета, петли и кокошки, които по време на пладнуването изпълняват различни сценки, участват в надпревари или даже се съешават на живо, удовлетворявайки по този начин жаждата за емоции на стадото. Вълците са намерили изключително находчив начин да се грижат за изхранването на тази пасмина, като организират и различни конкурси в които да участват, предлагайки на овцете да изберат кой е по по най, чрез доброволно предоставяне от всяка овца, на определено количество от собствената и дажба на избраника и. Овцете получават и сведения за пасищата, за пътя към тях, за различни поучителни злополуки с други овце или пък клюки за съседни стада, благодарение на специално избрани и обучени, гъски и гарги.

Овцете се радват и на различни права: Правото да блеят; правото да пасат трева; правото да пият студена вода; правото да отглеждат своето потомство, възпитавайки го в овчи дух и правото да бъдат онождани. Вълците са поставили и определен набор от правила, които трябва да бъдат спазвани от стадото: Всяка овца, трябва неотклонно и безропотно да следва поетия курс на движение; Всяка овца следва курса на движение до смъртта си; Всяка овца след смъртта си става харана за вълците; Стадото разбира се си има и овчар, който освен това е и отличен ловец и брани стадото при нежелани срещи с лъвове , мечки и други опасни за популацията хищници.

Националният празник на тази овча страна е Гергьовден!?

neverojatno.wordpress.com/author/chergar/



Гласувай:
1



1. morskipesni - Гергьовден- от Христо Ботев
18.11.2020 09:25




"Паситесь, добрые народы!
Вас не разбудит чести клыч;
Начто стадам дары свободы?
Их должно резать или стричь..."
Языков




Ликуй, народе! Старо и младо,

хвалете и днес бога и царят!

Днес е Гергьовден. От овце стадо

тъй блейше вчера подир овчарят,

когато тоз цар, безгрижен, глупав,

както и сички царьове земни,

поведе стадо с кривакът хубав

и с умни псета - министри верни,

без портфейли, но и без заплата,

на кои същ цар и да погледне,

"Блазе й - би казал - живей овцата

и от народът мой по-честито!"

И тръгна стадо с агнета дребни,

върви и крета от път убито,

та сичко младо под нож да легне

за свети Гергя - божи разбойник...

Бездушен, глуп, изгнил покойник

жертви ли иска? Иска овчарят,

гладното гърло, попът пиени,

както от тебе, народе, царят

иска за свойте гнусни хареми

и за тез, що те мъчат, обират;

а ти им даваш потът, кръвта си

и играйш даже, кога те бият!

На - днес богати и сиромаси,

пиени там - те песни пеят

и хвалят с попът бога и царят...

Ликуй, народе! Тъй овце блеят

и вървят с псета подир овчарят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2191734
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930